Evenimente şi Campanii

TVR MOLDOVA continuă să vă prezinte mărturiile cutremurătoare ale celor care au văzut cu ochii lor infernul siberian

Deportarile staliniste
Sursa video: TVR MOLDOVA

Deportările staliniste din 1941 au distrus mii de destine, iar intelectualitatea a fost greu lovită de regimul sovietic. Cu toate acestea, mulţi basarabeni au reuşit să supravieţuiască ororilor din Siberia şi din stepa Kazahstanului, au revenit acasă şi au luat viaţa de la capat. La 81 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei, TVR MOLDOVA continuă să vă prezinte mărturiile cutremurătoare ale celor care au văzut cu ochii lor infernul siberian.

VERA NEGRU fostă deportată: "Ne-am dus pe peronul gării şi stăteam afară la gara acolo. Lume multă adusă acolo, care urcau, plângeau, bocete, răcnete, la gara acolo. Şi iată: suiţi-va aici! Au deschis uşa Şi ne tot izgheau acolo. Au luat şi ne-au împins şi au închis zăvorul."


Mulţi dintre basarabeni, copii, femei sau bătrâni, au murit în drum spre infern, înainte de a ajunge în Siberia sau Kazahstan.


VERA NEGRU fostă deportată: "Pe drum, ce mă rog ne dădeau, peşte sărat, caşă. Au ieşit din vagon şi i-au dus, unde, nimeni nu ştie. Dar toţi bărbaţii din vagon."

În Kazahstan, familia Negru a supravieţuit cu greu condiţiilor de neimaginat - fără hrană şi fără posiblităţi de a munci.

VERA NEGRU fostă deportată: "Tata se ducea la pescuit, când prindea un peşte, când nu. Venea iarna, nici nu-l cunoaştei e om sau un morman de omăt. Nu-l cunoşteai, înghetat tot.
Ne mânca ploşniţa, păduchii."

Vera Negru a avut norocul să revină acasă, în Basarabia, abia peste nouă ani. Bucuria nu a durat mult. A fost prinsă de sovietici şi deportată din nou, în Kazahstan. De aceasta dată, cu un copil nou-născut în braţe.

VERA NEGRU fostă deportată: "Am mers toata iarna pe drum. Din decembrie m-au luat de acasă şi am ajuns la părinţi în martie, la sfârşit. Şi când am ajuns acolo erau bucăţi mari de gheaţă. S-a nimerit, aşa a vrut Dumnezeu, era un frate de-al meu care căra peşte cu maşina."

Unele dintre rudele familiei Negru au revenit acasă în 1957, după 17 ani de suferinţă. În Basarabia, Vera Negru şi-au refăcut viaţa. Totuşi, amintirile despre calvarul de acum 81 de ani o macină şi acum. Crede că nu le va putea şterge vreodată din memorie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter