ACTUALITATE

Soldaţii ruşi au organizat noi aplicaţii militare în regiunea transnistreană. Reacţia autorităţilor de la Chişinău

Soldaţii ruşi au organizat noi aplicaţii militare în regiunea transnistreană. Ministerul Apărării de la Moscova a făcut anunţul în vâltoarea tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană unde Rusia a masat peste o sută de mii de militari. Este al doilea exerciţiu militar efectuat de Federaţia Rusă în stânga Nistrului, de la începutul anului.

În într-un comunicat publicat pe site-ul guvernamental al Federaţiei Ruse se spune că „Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova a efectuat exerciţii de apărare în caz de atac radioactiv, chimic sau biologic. (...) Militarii au simulat acţiuni în condiţiile utilizării substanţelor otrăvitoare de către inamic. Pentru a apropia de realitate acţiunile, în zona "afectată" a fost folosit fumul. (...) Exerciţii de protecţie împotriva atacurilor radioactive, chimice şi biologice s-au desfăşurat în conformitate cu planul de pregătire de luptă pentru trupele Districtului Militar de Vest."

Ministrul de Externe de la Chişinău a declarat că atât prezenţa trupelor ruse în regiunea transnistreană, cât şi exerciţiile lor militare sunt ilegale.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova: „Prezenţa grupului operativ de trupe ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine obligaţiilor internaţionale a Federaţiei Ruse, a legislaţiei naţionale. Atât prezenţa per ansamblu cât şi acţiuni, inclusiv şi aceste exerciţii militare contravin legislaţiei naţionale nu sunt nişte acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale. "

Experţii spun că desfăşurarea acestor exerciţii în contextul riscului escaladării conflictului ruso-ucrainean nu este deloc întâmplătoare.

OAZU NANTOI, deputat, expert în dosarul transnistrean: „Acum, aceste aplicaţii, fireşte contribuie la isterizarea atmosferei în jurul riscului de atac din partea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi face parte din războiul informaţional care, la rândul său, face parte din războiul hibrid."