ACTUALITATE

Cei mai buni elevi ai şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi burse de merit din partea Societăţii Ştiinţifice „Jaсques Maritain” din Bucureşti

Cei mai buni elevi ai şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi burse de merit din partea Societăţii Ştiinţifice „Jaсques Maritain” din Bucureşti, preşedinte Liviu Petrina. În fiecare an, de Crăciun şi Paşti, 20 de elevi selectaţi după rezultatele la învăţătură, vor primi câte 500 de lei româneşti.

Directorii liceelor din regiunea transnistreană spun că sprijinul Asociaţiei Europene de Strategii Politice “Nicolae Costin” este ca o gură de oxigen în contextul presiunilor cărora trebuie să le facă faţă zi de zi.

Începând cu acest an, cei mai buni elevii care învăţă în şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor fi răsplătiţi pentru meritele lor. Bursa ce poată numele scriitorului creştin “Ioan Alexandru” va fi acordată în urma unei selecţii. 

MARIA ROIBU, directorul Liceului "Alexandru Cel Bun",  Bender: "În cazul dat noi am luat cele mai bune rezultate la învăţătură, activitate extracuriculară şi am avut într-un moment o fetiţă care eu personal am propus-o, graţie faptului că această familie îşi aduce copiii (trei la număr), deja de nouă ani, din Tiraspol la liceul nostru, sunt oameni extraordinar de buni, merită".

Decizia de învăţa într-o şcoală cu predare în limba română, când majoritatea oamenilor vorbesc limba rusă, este şi un act de curaj. Presiunile autorităţilor şi sistemului politic nu sunt întotdeauna favorabile. 

ELEONORA CERCAVSCHI, directorul Liceului "Ştefan Cel Mare", Grigoriopol: "Uneori suntem lăsaţi mai lejer, uneori suntem foarte, foarte presaţi, dar faptul că nu oferit în Grigoriopol nicio clădire, deja vorbeşte despre presiune. Vorbeşte despre un efort al acestor copii care doresc să studieze limba română, istoria românilor, de a parcurge în fiecare zi, zeci de kilometric pentru a învăţa".

Bursa nou instituită poartă numele poetului creştin contemporan “Ioan Alexandru”. 

NICOLAE  MOCANU, preşedintele Asociaţiei Europene de Strategii Politice "Nicolae Costin": "Bursa “Ioan Alexandru” a fost constituită cu ocazia zilei de 28 iunie, la Iniţiativa doamnei ambasador Iuliana Gorea Costin, în colabare cu Societatea Ştiinţifică „Jaсques Maritain” din Bucureşti, preşedinte Liviu Petrina. Din punctul nostru de vedere ei sunt cei mai chinuiţi şi care se jertfesc pentru a învăţa şi a promova limba şi cultura românească".

În regiunea trasnistreană funcţionează cinci licee şi două gimazii cu predare în limba română.