ACTUALITATE

Brînzan, despre rezultatele premierului la Moscova: Preţul la gazul rusesc oricum urma să se micşoreze, iar creditul de 500 mln. $ - „astea-s poveşti”

post-img

Fostul ministru al Economiei din Guvernul Sandu face praf din rezultatele vizitei de la Moscova, anunţate în această seară de către premierul Ion Chicu. Vadim Brînzan spune că în afară de acţiunile ce ar urma să fie implemntate la Cobasna şi creditul de 500 de milioane de dolari - „ceea ce este o invenţie totală”, toate celelalte rezultate anunţate de Chicu au fost negociate de Guvernul Sandu.

Legat de preţul la gazul rusesc, preţul căruia ar urma să fie micşorat începând cu 1 ianuarie 2020, lucru prezentat de Ion Chicu drept un rezultat negociat de cu preşedintele Gazpromului, Vadim Brînzan spune că preţul la gaz oricum urma să fie micşorat, întrucât preţul de pe piaţa internaţională a scăzut.
 
„El nu putea să negocieze un preţ redus la gaze, preţul oricum urma să se micşoreze de la 1 ianuarie. Din ce cauză? Deoarece 9 luni în urma preţul de pe pietele internationale a scazut la gazele naturale, respectiv, la 1 ianuarie urma să fie micşorat preţul  şi pentru noi. Ăsta nu este meritul lui Chicu. Formula stabilită în contractul cu Gazprom-ul aşa funcţionează. Să fie clar. Punct. Îi urez success domnului Chicu să negocieze cu partea ucraineană şi cu partea română, iată acolo chiar îi doresc succes”, a declarat Brînzan. 

Despre subiectul cu autorizaţiile pentru transport, problemă pe care Chicu a anunţat că ar fi rezolvat-o în cadrul vizitei de la Moscova, Brînzan spune că acest lucru l-a fost negociat el însuşi cu partea rusă.
 
Ce ţine de creditul de 500 de milioane de dolari pe care urmează Rusia să-l ofere Republicii Moldova, conform celor anunţat de Chicu şi Dodon, Brînzan râde şi spune că astea-s „poveşti cu zâne”.
 
„Hai să fim oameni serioşi, Rusia este blocată, se află de starede embargo, şi acuma ei să investească 500 de milioane de dolari? Dacă trebuie o bază militară de adus, cu asta nu-s probleme. Dacă trebuiesc 500 de milioane de tancuri – poate că da, dar 500 de milioane de dolari – astea-s poveşti”. 

Amintim că Ion Chicu a susţinut în această seară un briefing, la întoarcerea de la Moscova, în cadrul căruia a declarat că Federaţia Rusă urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de circa 500 de milioane de dolari şi că preţul la gazul rusesc va fi micşorat începând cu 1 ianuarie.