SOCIAL

Raioanele din sudul Moldovei sunt cele mai afectate de fenomenul corupţiei

post-img

Fenomenul corupţiei a afectat toată administraţia din Republica Moldova, inclusiv administraţiile locale de nivelul doi şi trei. Cel puţin aşa susţin experţii IDIS „Viitorul” care au lansat un studiu la acest subiect.

Experţii au stabilit că în capul listei stau raioanele Ştefan Vodă, Cimişlia, Nisporeni şi Donduşeni, la polul opus fiind Chişinăul şi raionul Basarabeasca.

Corupţia sistemică şi inegalităţile sociale, prezente la nivel local, duc la pierderea încrederii populaţiei în administraţie şi oferă teren fertil pentru apariţia politicienilor populişti.

Potrivit Indicelui competitivităţii regiunilor, Ştefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorităţi stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autorităţile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituţiilor de stat în administraţia locală, aplicarea slabă a legislaţiei în instanţa locală şi perspective slabe de dezvoltare a afacerilor.

Corupţia este extinsă din cauza lipsei unei definiri clare a responsabilităţilor, confuzie în separarea funcţiilor administrative de cele politice şi o lipsă de transparenţă în procesele administrative. La acestea se mai adaugă birocraţia excesivă şi lipsa unui cadru legal adecvat pentru eficienţa luptei împotriva corupţiei.

Studiul integral îl puteţi accesa aici.