SOCIAL

Procurorii anticorupţie le-au înaintat învinuirile celor trei reţinuţi în dosarul terenurilor de la Durleşti şi au cerut mandate de arestare pe numele acestora

post-img

Procurorii anticorupţie le-au înaintat învinuirile celor trei reţinuţi în dosarul terenurilor de la Durleşti, iar astăzi instanţa urmează să se expună supra demersurilor privind arestarea preventivă a acestora.

Ei sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi spălare de bani, manifestate prin organizarea şi coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durleşti, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei. Procurorii au cerut instanţei mandat de arestare preventivă pe numele a doi învinuiţi şi arest la domiciliu pentru femeia, reţinută pe 12 ianuarie în cadrul aceluiaşi dosar. Aceasta cooperează cu organul de urmărire penală şi recunoaşte circumstanţele faptei.

Amintim că, potrivit actelor de învinuire, unul dintre reţinuţi, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alţi funcţionari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alţi doi învinuiţi ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului - de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vînzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalţi membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară şi obţinerea beneficiului material.  Prin urmare, cei doi ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la preţuri derizorii (300 -1600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terţelor persoane, urmărind obţinerea de foloase materiale şi deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administraţiei locale. Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.  

Dosarul în care figurează cei trei învinuiţi şi acţiunile desfăşurate de procurori şi CNA în această cauză au fost iniţiate în 2021.  Acţiunile infracţionale au început din anul 2005, iar ultima tranzacţie de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acţiunilor criminale, realizate de grupul menţionat.  Acţiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupţie.