SOCIAL

O echipă de medici din Elveţia a venit în R. Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate din Ucraina

O echipă de medici din Elveţia a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor persoanelor refugiate. Trei medici specializaţi în sănătatea femeii şi a copilui şi-au început deja activitatea la Chişinău. Vor acorda asistenţă medicală până la mijlocul lunii aprilie, când îşi vor încheia misiunea în Republica Moldova, apoi guvernul elveţian va trimite o altă echpă de specialişti.

Medicii sunt specializaţi în diferite domenii de activitate şi au fost deseori în zone de conflict. Ei cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă de obicei pacienţii refugiaţi.

SERGIO MANZANO, medic pediatru, Elveţia: „Majoritatea dintre refugiaţi suferă de infecţii acute respiratorii, infecţii gastro-intestinale. Ar putea avea mici răni, dar momentan, refugiaţii nu au probleme foarte mari.”

„Aceasta este geanta noastră pentru urgenţă. Aici avem un defibrilator, pentru adulţi şi copii, de diferite dimensiuni, deasemenea, medicamente de urgenţă.”

Medicii din Elveţia sunt mulţumiţi că nu există o criză de medicamente iar centru pentru refugiaţi de la MoldoExpo este bine organizat. Autorităţile le-au oferit condiţiile necesare.

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală, Elveţia: „Modulul nostru de activitate este mama şi copiulul şi noi suntem bine focusaţi pe copii, femei însărcinate, femei care alăptează. Războiul din Ucraina a făcut ca fosrte mulţi refugiaţi, în special femei şi copii, să aibă probleme. Experţii medicali vin în întâmpinare, deoarece ei cred că este necesar. Iar ideea este de a ajuta spitalele şi autorităţile locale pentru a îngriji refugiaţii.”
Rayan Montenegro este în prima sa misiune umanitară.

RAYAN MONTENEGRO, moaşă, Elveţia: „Noi lucrăm pentru Guvernul elveţian şi oferim ajutor umanitar. Ei ştiu că noi suntem în siguranţă, deoarece Republica Moldova este un loc sigur şi eu sunt sigură că familiile noastre se mândresc cu noi, pentru că am venit aici şi am putut ajuta cât de puţin refugiaţii. Echipa de medici spune că a reuşit să facă şi un schimb de experinţă cu medicii de la Chişinău.”

CHANTAL ABOUCHAR, asistentă medicală din Elveţia: „Sunt fermecată de bunătatea, primirea şi ajutorul cetăţenilor moldoveni. Noi am fost impresionaţi să colaborăm cu doctorii de aici. Toată lumea ne-a ajutat foarte mult şi este o adevărată plăcere să descoperim Republica Moldova.”

Echipa de medici elveţieni a fost acreditată de Guvernul elveţian. În Republica Moldova, la centrele pentru refugiaţi muncesc 12 echipe de medici din diferite ţări ale lumii.