SOCIAL

Consilierii PAS din CMC susţin că primarul Chişinăului ar vrea să majoreze tarifele de călătorie la transportul public. Reacţia edilului

Consilierii municipali din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate susţin că primarul Chişinăului ar vrea să majoreze tarifele de călătorie la transportul public iar un bilet ar putea să coste 7 lei. De partea cealaltă, consilierul primarului pe domeniul economic susţine că aceste afirmaţii sunt doar nişte declaraţii populiste.

ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: „Din informaţiile pe care le deţinem, înţelegem că tariful urmează să fie majorat, 6-7 lei per călătorie, iar acest lucru trebuie să se întâmple până la finele anului curent. Din câte înţelegem, cu unii consilieri municipali se lucrează, unora li se promit votarea anumitor PUZ-uri ( Plan Urbanistic Zonal), altora li se promit anumite funcţii în cadrul consiliilor de administrare a Societăţilor pe Acţiuni ori a Întreprinderilor Municipale.”

Consilierul primarului pe domeniul economic dezminte informaţia şi  precizează că tariful pentru o călătorie în transportul public din Chişinău nu a fost modificat din 2009, desi preţul la carburanţi a crescutîn fiecare an.

VLADIMIR MITRU, consilier pe domeniul economic: „Astăzi, autobuzul costă 3 lei, ştiţi care este de fapt preţul unei călătorii cu autobuzul, lumea nu cunoaşte – la 14 lei. Dar nimeni nu o spus că o să se ridice tariful la 14 lei, nimeni nu o spus că o să se ridice la 7 lei, la 6 lei.  Anual se face analiza la preţul de cost în transportul public.”

Consilierii municipali din fracţiunea PAS au declarat că nu vor vota pentru majorarea tarifelor până nu va fi efectuat un audit la cele două întreprinderi de transport public:  Regia Transport Electric Chişinău şi Parcul Urban de Autobuze.

ROMAN COJUHARI, consilier municipal PAS: „Niciodată în cei 30 ani de independenţă, niciun primar nu s-a încumetat să verifice corectitudinea cifrelor pe care oraşul le pompa în cele două instituţii, eficienţa lor, modul în care sunt valorificaţi banii. Sunt furturi acolo, sau nu. Nici Ion Ceban nu s-a încumetat s-o facă.”

În replică, consilierul primarului de Chişinău, a spus că o decizie privind majorarea tarifului pentru călătorie cu troleibuzele şi autobuzele urmează a fi luată de Consiliul municipal Chişinău, şi nu de primar.

VLADIMIR MITRU, consilier pe domeniul economic: „Este obligaţiunea Direcţiei Transport anual să facă calcule ca să le prezinte când se aprobă bugetul privind preţul de cost în rtansportul public, ulterior se merge în consiliul municipal, unde se aprobă cât va fi subvenţionat.”

În prezent, la Chişinău, preţul unei călătorii cu troleibuzul este 2 lei, iar cu autobuzul – 3 lei.