Romania La Zi

„România în fiecare zi”. Petru Poni, pionierul şcolii româneşti de chimie

Petru Poni, născut pe. 4 ianuarie 1841, Cucuteni, Iaşi, a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog şi om politic român, pionier al şcolii româneşti de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iaşi şi membru titular al Academiei Române.


A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale ţării şi chiar a descoperit două minerale noi, denumite de el broştenită şi badenită. A elaborat studii în legătură cu acţiunea acidului azotic de diverse concentraţii asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din ţară şi a făcut observaţii meteorologice în Moldova.

El a publicat şi primele manuale de fizică şi de chimie în limba română. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor ştiinţifice şi pregătirii cadrelor de chimişti. A colaborat la înfiinţarea unor societăţi ştiinţifice în România: Societatea română de ştiinţe (1890) şi Societatea de ştiinţe (1900), şi a fost membru al Societăţii de ştiinţe naturale din Moscova (1910).

În anul 1903, omul de ştiinţă a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph.

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.