POLITIC

Sergiu Prodan: Ministerul Culturii este un minister absolut nou

post-img

Ministerul Culturii este un minister absolut nou, din păcate. O spune ministrul culturii Sergiu Prodan. Pentru că, spune el, spre regret, atunci când s-au comasat ministerele, cultura a fost ingerată în educaţie, cercetare, tineret, sport şi altele.

Actualmente, la Minister sunt doar şase persoane pe două direcţii de activitate: patrimoniu şi arte, care se ocupau cumva de acest domeniu. „Şi iată cu aceste şase persoane noi am început să construim un minister nou”, a declarat ministrul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit ministrului, numărul de posturi în întregime în minister este 34, e prea puţin pentru o activitate normală, dar pe moment nici aceste 34 nu sunt total ocupate. În context, ministrul a îndemnat pe cei care sunt gata să pună umărul în cadrul Ministerului Culturii la dezvoltarea culturii să vină la Minister.

În altă ordine de idei, Sergiu Prodan consideră că ceea ce se întâmplă astăzi cu monumentele istorice vorbeşte despre implicarea noastră, despre nivelul nostru de cultură. În opinia sa, situaţia este foarte complicată în domeniul acesta, dar ministerul este avocatul monumentelor istorice şi le va apăra.

Acesta a criticat construcţiile imobiliare din oraş şi cele nefinalizate. „E o piramidă cu aceste construcţii în oraş, noi, de 30 de ani ai acestei ţări independente, nu am construit o sală de teatru, doar una – pe banii româneşti, la Cahul, pe care noi încă n-am dus-o la capăt, pe care trebuie să o finalizăm. E un şantier, e o construcţie nouă, singura în Republica Moldova”, a adăugat el. Totodată, ministrul a menţionat că proiectul cu parcarea etajată în Chişinău, care fost avizat de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, cu denumirea lui oficială de atunci, este plin de greşeli.

În opinia lui Sergiu Prodan, arta trebuie să aducă plusvaloare. Arta este un domeniu foarte scump şi profitabil, dacă te ocupi de acest domeniu serios. Astăzi, Moldova are nevoie de un vehicul care să ajute la exportul produsului artistic.

Actualmente, menţionează oficialul, Ministerul începe un proces foarte ambiţios de digitizare şi digitalizare a tot ce înseamnă arhive în Republica Moldova, numindu-l Arhiva Bibliotecii Naţionale şi, inclusiv, „Moldova-Film”. „În sfârşit, o să îndeplinim prevederile Legii cinematografiei pe care am adoptat-o atunci, 4-5 ani în urmă, de formare a Arhivei Naţionale de Film”. Iar pe viitor, va fi introdus un titlu diplomatic nou – ambasador, ambasador cu misiuni speciale în cultură. Asta înseamnă că, pe lângă un salariu de ambasador, persoana va avea titulatura de excelenţă şi va avea un paşaport diplomatic, pentru ca să reprezinte cultura moldovenească.