POLITIC

CEC a sancţionat Partidul Politic ŞOR. Acesta va fi lipsit de alocaţii de la bugetul de stat, pentru o perioadă de un an

Partidul Politic ŞOR va fi lipsit de alocaţii de la bugetul de stat, pentru o perioadă de un an. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie după ce concurentul electoral al formaţiunii a folosit în mod repetat mijloace financiare nedeclarate. Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică, a declarat în emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA că alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi au demonstrat că legislaţia electorală a Republicii Moldova trebuie îmbunătăţită.

Partidul Politic Şor va fi lipsit de finanţare de la budget, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2022. Saantiunea s-a dat pentru nedeclararea banilor cheltuiti pentru serviciile prestate de unii artisti într-un protest electoral.

PAVEL POSTICĂ, vicepreşedinte CEC: „Se constantă nedeclararea de către partidul Şor a sumei de minim 21 mii 665 lei pentru serviciile artistice prestate la 3 decembrie 2021, fapt ce reprezintă o încălcare. În cazul aplicării repetate a sancţiunii sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanţarea campania electorale, CEC aplică partidelor politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali sancţiunea complementară privind lipsirea de alocaţii de la bugetul de stat de la 6 luni până la un an.”

Totodată, Inspectoratul de Poliţie Bălţi a sesizat organele electorale că, la acest protest, un grup de simpatizanţi ai partidului au dat pungi cu produse alimentare protestatarilor. De asemenea, Comisia a fost sesizată de Nicolai Grigorişin, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Bălţi, precum că Marina Tauber ar fi organizat acţiuni de agitaţie electorală pe 4 decembrie, contrar prevederilor legale.

CEC a transmis spre examinare Procuraturii Anticorupţie demersul Inspectoratului de Poliţie Bălţi cu privire la faptele de corupere a alegătorilor.  Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale e de părere că alegerile locale de la Bălţi au fost viciate şi că ar trebui organizate din nou, cu primul tur. Însă CEC-ul nu poate lua o asemenea decizie pentru că nu-i permite legea.

PAVEL POSTICĂ, vicepreşedinte CEC: „Pentru situaţia specifică care o discutăm la această etapă eu am punctul meu de vedere, mi se pare cea mai bună soluţie introducerea în buletinul de vot a rubricii "împotriva tuturor", care figurează în multe state. În acest fel, chiar dacă renunţă toţi sau chiar dacă este exclus un concurent electoral, alegătorii, prin votul lor, pot răsturna situaţia, fără a lăsa această decizie la îndemâna unor autorităţi publice.”

 Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală de la Bălţi pentru că nu a declarat la CEC cheltuielile folosite în campania electorală.