EXTERN

S-au încheiat discuţiile între Joe Biden şi Vladimir Putin. Tensiunile la graniţa cu Ucraina continuă

post-img

Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin au încheiat discuţiile prin videoconferinţă după două ore şi un minut, potrivit Casei Albe. Totodată, marţi, cu puţin timp înainte ca Biden şi Putin să discute modalităţi de a atenua tensiunile crescânde în regiune, armata ucraineană a avut un schimb de focuri cu separatiştii susţinuţi de ruşi, folosind mitraliere şi lansatoare de grenade.

Diplomatul american Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova între 2012 şi 2014, a scris pe twitter că indiferent de rezultatul summitului virtual Biden-Putin, nu trebuie uitat că preşedintele rus a creat de unul singur această „criză”.

Casa Albă a anunţat că Joe Biden va discuta telefonic  cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin. Executivul american reaminteşte că preşedintele a discutat luni cu aceiaşi aliaţi şi a convenit să rămână „în strâns contact” cu aceştia în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina.

De asemenea, Casa Albă a adăugat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, va răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre convorbirile Biden-Putin în cadrul unei conferinţe de presă de la ora 19.00 GMT (ora 21.00 - ora României).