EXTERN

Delegaţiile a şapte state se retrag de la sesiunea APCE în semn de protest faţă de revenirea Federaţiei Ruse

post-img

Delegaţiile a şapte state au părăsit sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în semn de protest după confirmarea statutului delegaţiei Federaţiei Ruse în cadrul Adunării. Este vorba despre Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia şi Slovacia.

Potrivit RBK Ucraina, cu referire la declaraţiile şefului delegaţiei Ucrainei în APCE, Gheorgi Longvinski, parlamentarii din Rada Supremă vor continua lupta.

Încă şase state, care au adoptat o declaraţie comună, s-au alăturat Ucrainei.

Viitorul Consiliului Europei este ameninţat pentru că el pierde încrederea oamenilor pe care trebuie să-i apere. Ne întoarcem acasă pentru a discuta cu parlamentele şi guvernele noastre cu referire la acţiunile comune în cadrul Adunării pentru următoarea sesiune”, se precizează în textul declaraţiei.

Pentru reobţinerea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abţinut. Din delegaţia Parlamentului R. Moldova la APCE, deputaţii Andrei Năstase (PPDA) şi Vlad Batrîncea (PSRM) şi-au dat votul pentru revenirea Rusiei în cadrul Adunării. Împotriva acestei decizii a votat deputatul Mihail Popşoi (PAS).

În 2014, Rusia a pierdut drepturile de vot ale APCE după preluarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor militari din estul Ucrainei.