Electorala 2020

Dragoş Tudorache: Republica Moldova trece printr-un test crucial pentru viitorul ei

post-img

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoş Tudorache, afirmă că R. Moldova trece printr-un test crucial pentru viitorul ei. Totodată, oficialul european susţine că alegerea unui preşedinte reprezintă un semnal important pentru întreaga clasă politică şi pentru poziţia pe care Chişinăul o va avea în viitorul apropiat.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tudorache spune că vrea ca „R. Moldova să aibă parte de nişte alegeri liniştite, fără suspiciuni şi fără teama că de un vot depinde totul”.
 
„Din păcate, vremurile în care trăim au o încărcătură dramatică substanţială şi de cele mai multe ori e cazul să cumpănim foarte bine pe cine alegem să ne reprezinte. Îmi doresc să văd mai multă responsabilitate şi onestitate din partea politicienilor moldoveni şi aş vrea să le reamintesc că nu sunt în faţa unui examen personal, ci în faţa unui examen de conştiinţă, unul naţional încărcat de patriotism, de care depinde soarta unei întregi ţări. Orice jocuri politice ar face, să nu uite că alegerile trebuie ţinute într-un climat democratic şi echilibrat, că orice tentativă de intimidare sau de deturnare trebuie exclusă şi că rezultatul final este mai important pentru cetăţeni decât pentru ei înşişi”, afirmă Tudorache.
 
Oficialul a lansat şi un mesaj către cetăţenii R. Moldova
 
„Sper să iasă cât mai mulţi la vot, indiferent unde se vor găsi ei în ziua alegerilor. Europa nu îi uită, situaţia de la Chişinău se regăseşte permanent pe agenda instituţiilor de la Bruxelles. Chiar astăzi am participat la una dintre şedinţele Grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerilor, în cadrul Parlamentului European, şi am discutat evenimentele acestui an şi cele propuse pentru 2021. Dar nu e suficientă această atenţie pentru construcţia unei relaţii indestructibile. E important ca cetăţenii să dea un semnal foarte puternic întregii clase politice, un semnal care să nu poată fi confundat sau ignorat oricât de mult şi-ar dori unii dintre politicienii locali”, mai menţionează Tudorache.
 
„Ştim cu toţii unde e locul Republicii Moldova şi de aceea e important să scăpăm de dublul limbaj, de indecizii şi de ezitări politice. Or, cel mai bun mijloc de a forţa pe politicieni să asculte vocea poporului este votul. Acum e momentul şi nu trebuie ratat. Republica Moldova are un partener puternic şi dedicat în Uniunea Europeană, dar pentru a-l păstra trebuie să şi-l dorească, să treacă la acţiune şi, mai ales, să îşi respecte cuvântul dat. Asta e treaba politicienior. Voi reaminti acest lucru cu fiecare ocazie şi sper ca votul acesta decisiv să ţină cont de acest aspect, pentru că el va defini Republica Moldova în anii care urmează”, a conchis oficialul european.