ECONOMIC

Produsele din Republica Moldova sunt tot mai căutate în Uniunea Europeană

Produsele din Republica Moldova sunt tot mai căutate în Uniunea Europeană. Exporturile au înregistrat o nouă creştere, de peste 15%, doar în prima jumătate a anului 2021.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „În prima jumătate a anului 2021 s-a înregistrat o majorare cu 15,6% a exportului de produse din Republica Moldova, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, valoarea bunurilor exportate în UE este de circa 860 de milioane de dolari”.

PONDEREA EXPORTURILOR ÎN U.E.
Perioada ianuarie – iunie 2021

Creşterea exporturilor: +15,6%
Valoarea exporturilor: 858,8 milioane de dolari

În topul produselor exportate în statele europene sunt cablurile şi conductoarele electrice, cu o valoare de aproape 264 de milioane de dolari. Pe locul doi se regăsesc piese de mobilier  - de peste 57 de milioane dolari. Topul e continuat cu produsele alimentare. S-a exportat ulei de floarea soarelui în valoare de circa 32 de milioane de dolari, vin de peste 28 de milioane de dolari, dar şi fructe proaspete sau uscate de peste 26 milioane de dolari.

TOPUL PRODUSELOR EXPORTATE ÎN U.E.

Fire, cabluri, conductoare electrice: 263,8 milioane dolari
Scaune şi alte piese de mobilie: 57,4 milioane dolari
Ulei de floarea soarelui: 31,6 milioane dolari
Vinuri: 28,2 milioane dolari
Fructe proaspete sau uscate: 26,4 milioane dolari

Amintim că UE este cel mai important partener de dezvoltare al companiilor din Republica Moldova. Recent, Comisia Europeană a lansat o nouă misiune de audit privind exportul producţiei de carne de pasăre şi ouă în Uniunea Europeană.