ECONOMIC

Negocierile cu privire la un nou program cu FMI au fost prelungite cu o săptămână

post-img

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) va continua discuţiile cu autorităţile moldoveneşti cu privire la situaţia din ţară, precum şi cu privire la solicitarea lor de a sprijini un nou program cu FMI. Surse de încredere au relatat pentru agenţia INFOTAG, perioada stabilită iniţial de două săptămâni pentru activitatea Misiunii (care a început pe 27 septembrie) a fost prelungită cu încă o săptămână.

Potrivit interlocutorilor agenţiei, a fost necesar timp suplimentar din cauza incertitudinii existente cu semnarea unui contract pentru furnizarea de gaze naturale către R. Moldova. Negocierile privind noul contract sunt desfăşurate de filiala rusă a Gazprom în R. Moldova – compania Moldovagaz, în care concernul de gaze rusesc deţine 50% plus o acţiune, precum şi 12%, care i-au fost transferate în administrare de către partea transnistreană.

Aprobarea unui nou program de reformă economică pe trei ani va permite R. Moldova să primească asistenţă financiară de aproximativ 558 mil. dolari. Noul program se va baza pe progresele realizate în cadrul programului anterior (expirat la 31 martie 2020) şi îşi propune să sprijine redresarea Republicii Moldova după pandemie şi promovarea reformelor instituţionale.

Sursa: infotag.md