ECONOMIC

Investitorii străini sunt nemulţumiţi de modul în care procurorii încearcă să recupereze o parte din banii furaţi din sistemul bancar de la acţionarii Victoriabank

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova şi Asociaţia Investitorilor din România dezaprobă modul în care procurorii încearcă să recupereze o parte din banii furaţi din sistemul bancar de la acţionarii Victoriabank. Subiectul a fost abordat în cadrul unei discuţii on-line purtate de Excelenţa Sa, Derek Hogan, cu Dan Nuţiu, preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România.

 
La începutul săptămânii, Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţa, printr-un comunicat, că a pus sechestru pe bunuri din proprietatea Victoriabank, evaluate la 1,9 miliarde de lei. În acest fel se doreşte recuperarea, parţială, a prejudiciului generat de devalizarea sistemului bancar, de acum şase ani. Preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România afirmă, însă, că Banca Transilvania din România a devenit acţionar la Victoriabank mult mai târziu. Prin urmare, nu are nicio tangenţă cu spălarea de bani din 2014. 

DAN NUŢIU, preşedinte executiv, Asociaţia Investitorilor din România: "Nimeni nu-şi doreşte să facă vreo imixtinune în justiţia internă a Republicii Moldova. Dar cu singuranţă dezaprobăm modul în care s-au întâmplat aceste lucruri. Ceea ce solicităm este ca să existe transparenţă. Să existe o opinie binevoitoare faţă de actualii proprietari ai Băncii Transilvania, care au venit de bună credinţă în Republica Moldova şi nu cu un alt scop". 

Acţiunile autorităţilor Republicii Moldova au fost criticate, ieri, şi într-o declaraţie comună semnată de Asociaţia Investitorilor din România, Asociaţia Businessului European şi Camera de Comerţ Americană.

Amintim că problemele Victoriabank au apărut la scurt timp după eliberarea din detenţie a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Anterior, pe internet apăruseră imagini în care Platon îi explica procurorului general cum statul poate intra în posesia unor acţiuni Victoriabank. Veridicitatea acestor imagini a fost confirmată inclusiv de Procuratura Generală. Aceasta instituiţie nu a venit, deocamdată cu o reacţie la declaraţia comună a investitorilor străini.