ECONOMIC

Filip: Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova e un semnal şi pentru alţi investitori

post-img

Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova, prin preluarea în comun cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a pachetului majoritar de acţiuni Victoribank, este şi rezultatul eforturilor depuse pentru stabilizarea situaţiei în sectorul bancar şi constituie un semnal încurajator şi pentru alţi potenţiali investitori.

 Este declaraţia făcută de premierul Pavel Filip la o întrevedere pe care a avut-o astăzi, 4 aprilie, cu directorul executiv al Departamentului instituţii financiare BERD, Nick Tesseyman, preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi preşedintele Victoriabank, Bogdan Pleşuvescu, transmite IPN.

Premierul a menţionat că îşi doreşte un dialog direct cu investitorii mari. Pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenţei externe. Acum de această activitate este responsabil Ministerul Finanţelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă şi mai eficientă a banilor publici. Prim-ministrul a vorbit şi despre acţiunile întreprinse de Guvern pentru ameliorarea mediului de afaceri. Pavel Filip a menţionat reducerea numărului instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive. Actele sunt acordate prin ghişeul unic.

Reprezentanţii BERD şi ai Băncii Transilvania au menţionat buna colaborare cu echipa Ministerului Finanţelor şi a Băncii Naţionale a Moldovei, se menţionează în comunicatul de presă remis de Guvern după întrevedere. Ei au reafirmat angajamentul de a face investiţii  în economia naţională. O dovadă în acest sens este şi participarea Victoriabank la realizarea programului de stat „Prima casă”.

În  noiembrie 2017,  Banca Transilvania a obţinut permisiunea Băncii Naţionale pentru dobândirea cotei în mărime ce depăşeşte 50% în capitalul social al Victoriabank. Tranzacţia de achiziţionare a cotei de control în capitalul Victoriabank a fost realizată în două etape, la 16 şi 19 ianuarie 2018, prin achiziţionarea cotei de 39,2% de la fostul acţionar al băncii şi prin preluarea controlului, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, asupra actualului acţionar al băncii VB Investment Holding B.V. (Marea Britanie).  În prezent, Banca Transilvania deţine împreună cu BERD 66,77% din capitalul social al Victoriabank.