ECONOMIC

DOC. Deputaţii propun modificarea legislaţiei pentru a asigura transparenţa salarizării mai multor categorii de persoane publice

post-img

Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat, astăzi, raportul la un proiect de lege care are drept scop asigurarea transparenţei salarizării unor categorii de persoane publice.

Modificările prevăd că Ministerul Finanţelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web, cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcţii de demnitate publică, a personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, a funcţionarilor publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor şi adjuncţilor conducătorilor instituţiilor publice din subordinea Guvernului.

Va fi publicată suma totală a remunerării, inclusiv salarii, indemnizaţii, compensaţii. Veniturile funcţionarilor şi demnitarilor pot fi estimate din informaţia deja disponibilă public, însă publicului larg îi este dificil să le acceseze, din cauza formei în care aceasta este publicată – declaraţiile de avere şi interese, menţionează autorii proiectului – deputaţii Fracţiunii ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”, Dumitru Alaiba şi Radu Marian.

În opinia autorilor, proiectul va creşte nivelul de transparenţă, accesibilitate şi utilizabilitate a informaţiei relevante şi,  odată adoptat,  va constitui un pas în creşterea încrederii societăţii în instituţiile statului.