ECONOMIC

Chişinăul este unul dintre cele mai ieftine oraşe, în comparaţie cu alte capitale europene, potrivit unui top realizat de un site internaţional

Chişinăul este unul dintre cele mai ieftine oraşe, în comparaţie cu alte capitale europene. Un top realizat de către experţii unui site internaţional arată că acesta se situează pe locul 46 din 50 în clasamentul oraşelor cu cea mai scumpă viaţă din Europa Centrală şi de Est. Topul a fost realizat în baza cheltuielilor zilnice de rutină, cum ar fi la produsele alimentare, călătorii interne sau serviciile comunale. Potrivit sursei, costurile pentru o persoană se ridică la peste 8000 de lei pe lună, fără plata chiriei.

Potrivit clasamentului realizat de către site-ul Numbeo.com, primul în top 50 cu cele mai scumpe oraşe din Europa, este Praga. Acolo un bilet pentru transportul public costa în jur de 25 de lei, în schimb, în Chişinău, care se află pe locul 46, o călătorie cu troleibuzul costă doar 2 lei. O masă la restaurant costă în jur de 500 de lei pentru două persoane, la Chişinău, în comparaţie cu peste 740 de lei, cât e în capitala Cehiei.

PREŢURI TRANSPORTUL PUBLIC  PRAGA/CHIŞINĂU
     
PRAGA -  24.69 de lei
CHIŞINĂU- 2 lei

 PREŢURILE PENTRU UN MENIU DE 2 PERSOANE ÎN RESTAURANT

PRAGA -740 de lei
Chişinău- 500 de lei

 Experţii susţin, că preţurile nu sunt mari, dar salariile cetăţenilor Republicii Moldova sunt mici, în comparaţie cu majoritatea ţăilor europene.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Cetăţenii Republicii Moldova pot să observe care sunt preţurile în Germania, care este cea mai bogată economie a Uniunii Europene şi o să observe că pentru o gamă largă de produse, preţurile sunt la fel. Dar veniturile sunt mai mici în Republica Moldova şi în termeni relativi din această perspectivă Chişinăul este un oraş foarte scump.”

Ultimele statistici arată că, doar 10% dintre angajaţii Republicii Moldova au un salariu mediu de 15 mii de lei şi doar 5% de aproximativ 20 mii de lei. Totodată, pentru cheltuielile gospodareşti, un locuitor al Chişinăului cheltuie cel puţin 5500 de lei pe lună.

Potrivit publicaţiei internaţionale, o familie din 4 persoane, din Chişinău ar avea nevoie de cel puţin 27 de mii de lei pentru a duce o viaţă decentă, şi asta nu include şi cheltuielile pentru spaţiul locativ. Cele mai mari sunt cheltuielile pentru serviciile comunale şi imobile. Preţul unui apartament în centrul Chişinăului ajunge şi la peste o  mie de euro pentru un metru pătrat, aproape la fel ca în alte oraşe europene.

„Preţurile sunt foarte mari la tot. -Cât împreună cu soţia şi copii cheltuiţi pe lună? -Pe lună cheltuim mai mult decât câştig, peste 15 mii. -Aveţi şi credite la bănci? -Da, pentru imobile şi petru altele.”

„E foarte scumpă, foarte greu, noi suntem cu doi copii, pe lângă faptul că trebuie să îi aranjăm la o grădiniţă, mereu e problema cu grădiniţele de stat, trebuie să mergem la o grădiniţă privată”

„Este cam scumpă, desigur. -De ce? -Pentru că toţi factorii economici au influenţat asupra costurilor, atât de întreţine a caselor, cât şi costurile de consum  este inevitabil.”

„10 mii de lei cred ar trebui să-l aibă minim un cetăţean moldovean. -Dar îţi permiţi să mergi la sport, la sala? -Nu, asta nu.”

Potrivit estimărilor făcute de către Banca Naţională, rata inflaţiei va fi de 13,4% în primul trimestru din 2022 şi de 13,4 % in trimestrul 2.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Faptul că avem o creştere atât de mare a preţurilor de consum în Republica Moldova, chiar şi din perspectiva regională, nu este ceva special pentru o regiune, este special pentru Reublica Moldova. Noi suntem lideri la creşterea preţurilor în regiune, înaintea noastră este doar Turcia, care  este o altă realitate.”

 Clasamentul se bazează pe calcule procentuale, unde New-Yorkul reprezintă standardul de 100 de procente. De asemenea, în top se regăsesc mai multe oraşe din România, Cluj-Napoca ocupă locul 18, Bucureştiul – 19.