ECONOMIC

Camera de Comerţ şi USAID au lansat un nou serviciu care prevede digitizarea certificatelor de origine

post-img

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova în parteneriat cu Programul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova, a lansat astăzi un nou serviciu digital pentru mediul de afaceri - ”Certificatul de Origine Electronic – eCO”. Potrivit CCE, serviciul face parte din noua platformă de servicii digitale a CCI www.client.chamber.md,

„Acest serviciu online al CCI a RM vine să faciliteze procedurile de comerţ internaţional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă şi mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate”, menţionează instituţia.

Modulul certificatelor de origine electronice, dezvoltat pe platforma www.client.chamber.md, permite depunerea cererilor şi recepţionarea certificatului electronic la distanţă. Totodată, platforma prevede verificarea valabilităţii certificatului online prin tehnologii moderne, ceea ce asigură o securitate sporită a documentelor în tranzacţiile economice externe.

„Platforma nouă prevede verificarea valabilităţii certificatului online, prin tehnologii moderne, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacţiile economice externe. Certificatul de origine va fi eliberat doar în format electronic. Pentru a stimula şi încuraja antreprenorii să depună cereri online, din anul viitor CCI a RM va aplica tarife preferenţiale pentru cei care vor utiliza platforma www.client.chamber.md”, a menţionat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sergiu Harea.

Certificatul de Origine Electronic va fi implementat gradual pentru a oferi posibilitate agenţilor economici sa se adapteze la noul produs electronic.

„Astăzi, R. Moldova se alătură altor 27 de ţări din întreaga lume care deţin sisteme electronice de eliberare a certificatelor de origine nepreferenţiale. ”Made in Moldova” devine un brand cunoscut şi valoros. Denumirea ”Made in Moldova” apare doar pe produsele de export care sunt însoţite de certificatul de origine care le atestă dovada originii. Începând de astăzi, Certificatul în cauză devine electronic, fiind eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie. Noul Certificat electronic vine cu proceduri mai simple în ceea ce priveşte solicitarea, obţinerea, prezentarea la frontieră şi verificarea de către autorităţi. Automatizarea aduce o schimbare reală, având în vedere numărul de circa 13 000 de Certificate emise anual. Digitalizarea în Republica Moldova se desfăşoară, la moment, pe mai multe fronturi, iar Camera de Comerţ şi Industrie deţine poziţia de lider. Acest proces de automatizare constituie un pas important înainte către un mediu de afaceri mai competitiv, modern şi transparent. Noi, cei de la Programul Reforme Structurale în Moldova, un proiect finanţat de USAID, suntem mândri să fim parteneri ai Camerei de Comerţ şi Industrie în acest efort de automatizare.”, a menţionat directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Milo Stevanovich.

.