Covid 19

Varianta Omicron a ajuns şi în Republica Moldova: Au fost confirmate deja 16 cazuri

Varianta Omicron a ajuns şi în Republica Moldova şi au fost confirmate deja 16 cazuri. Printre pacienti, un bebelus şi o femeie însărcinată. În plus, Agenţia Naţională de Sănătate Publică a anunţat că, în ultimă săptămână, a crescut cu 77 la sută numărul de infectări cu Covid19. Autorităţile presupun că această majorare se datorează noii tulpini, care ar putea deveni dominantă în Republica Moldova, până la sfârşitul lunii februarie.

Din 149 de probe, noua tulpină Omicron a fost confirmată la 16 persoane. Nouă dintre acestea sunt nevaccinate. 12 pacienţi sunt din Chişinău, doi din Durleşti şi câte un caz în Străşeni şi Transnistria. Printre cei depistaţi cu noua tulpina a coronavirusului sunt şi un bebeluş de două luni şi o femeie însărcinată.

NICOLAE JELAMSCHI, director ANSP: „Rezultatul secvenţierii a demonstrat că 10% din probe sunt varianta Omicron, ceea ce indică că şi în populaţie ar fi cam aceeaşi repartizare procentuală. Caracteristica acestor cazuri: avem 11 bărbaţi şi 5 femei.  Avem un copil de 2 luni, o femie însărcinată. După vârstă- cel mai mic e de 2 luni, vârsat 20-25 ani- avem 2 cazuri, 30-39 ani- 4 cazuri, 40-49- 3 cazuri, 50-59- 1 caz şi peste 60 ani- avem 4 cazuri."  

Opt dintre cei infectaţi cu varianta Omicron sunt spitalizaţi şi prezintă forme medii şi grave ale bolii. Ceilalţi opt pacienti primesc tratament la domiciliu - doi sunt asimptomatici şi au adus virusul din afara Republici Moldova. În perioada 3-9 ianuarie, au fost înregistrate 3447 de cazuri noi de Covid19, cu 77,6 la sută mai mult decât în săptămâna anterioară. Agenţia Naţională de Sănătate Publică a anunţat că am intrat deja în al cincilea val al pandemiei, iar până la sfârşitul lunii februarie, varianta Omicron va fi dominantă în Republica Moldova.

NICOLAE JELAMSCHI, director ANSP: „Incidenţa pentru ultimele 7 zile este de 99 de cazuri la 100 mii populaţie, avem trei raioane mai sus de această medie: Ialoveni, Taraclia, Soroca şi mun. Chişinău cu 191 de cazuri la 100 de mii. Cazuri de import am avut 180 din totalul de 3447  înregistrate, preponderent au fost din Italia, Franţa, România, Ucraina."  

În prezent, în Republica Moldova sunt 5929 de cazuri active de Covid, iar 96 de pacienţi se află în stare în gravă şi extrem de gravă. Specialiştilor fac din nou un apel şi îndeamnă oamenii să se vaccineze.

NICOLAE JELAMSCHI, director ANSP: „Toate aceste statistici arată că numărul de decese, forme grave, acestea sunt preponderant în rândul persoaneor neimunizate. "3.23-3.33 "Sperăm că varianta Omicron, acest genom de virus, va impulsiona cumva populaţia să se vaccineze. "  

În stocurile ANSP, sunt disponibile 5 tipuri de vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac şi Sinopharm. Rata de vaccinare în Republica Moldova este de doar 29 la sută. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în Chişinău – 44% şi Soroca – 33%. Cea mai redusă este în UTA Găgăuzia – 18%, Sîngerei şi Leova – 20%.