Centenar

Unioniştii basarabeni vor merge mâine la Iaşi, pentru a marca Mica Unire

post-img

Peste 200 de basarabeni vor merge mâine la Iaşi pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire din anul 1859, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza. În Anul Centenarului Marii Uniri, toţi cei care simt româneşte trebuie să îşi unească eforturile pentru ca mesajul unirii să ajungă la cât mai mulţi oameni.

Autocarele vor porni mâine dimineaţă la Iaşi, în zori, la ora 05.00, din Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

„Unirea Principatelor Române din 1859 a reprezentat un prim pas pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918. La fel cum strămoşii noştri au luptat pentru ca Unirea să devină realitate, la fel şi noi trebuie să ne unim eforturile pentru ca anul 2018 să fie Anul Unirii”, precizează Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „UNIREA – ODIP”.

Cu această ocazie, Primăria municipiului Iaşi va organiza o serie de evenimente, menite să marcheze Unirea Principatelor Române din anul 1859.

La ora 9.00, în cadrul Primăriei Iaşi va avea loc întâlnire aniversară între autorităţile locale din Iaşi şi Chişinău şi lansarea Mapei filatelice aniversare „Iaşi - Chişinău: 10 ani de la înfrăţire”. Evenimentul va fi urmat de un concert extraordinar cu genericul „Noi suntem români”.

La ora 11.00, în Piaţa Unirii din Iaşi va avea loc manifestarea oficială - discursurile oficialităţilor locale şi centrale, depunerea coroanelor de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, precum şi hora unirii „Hai să dăm mână cu mână”.

La ora 14.30, în incinta Muzeului Unirii din Iaşi va avea loc Vernisajul expoziţiei „De la Unirea Principatelor la Marea Unire – parcurs istoric şi cultural”.