Social

A început secerișul. Fermierii din Republica Moldova estimează o recoltă de grâu mai mare cu 30% faţă de anul trecut

A început secerișul. Fermierii din Republica Moldova estimează o recoltă de grâu mai mare cu 30% faţă de anul trecut

Fermierii din Republica Moldova estimează o recoltă de grâu mai mare cu 30% faţă de anul trecut, iar autorităţile susţin că există destule premise ca pâinea să se ieftinească. Agricultorii se plâng însă că vor fi în pierdere din cauza preţurilor prea mici la cereale dar Ministerul Agriculturii susține că a pregătit un set de măsuri de susţinere.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „În acest an, grîul a avut condiții prielnice de dezvoltare, cu ploi din belșug atît toamna cît și în lunile de primăvara. Acum spicele au o înălțime de aproape un metru și sunt destul de uscate, numai bune pentru a fi recoltate. În acest lan din raionul orhei, secerișul grîului a început acum trei zile.”

Ca să reușească să strângă recolta până la revenirea ploilor, fermierii lucrează din zori și până seara.

Condiţiile sunt foarte bune acum. Taman îi cald, îi bine. Nu-s ploi. E foarte bine de strâns acum.

 „- Important e ca timpul să fie uscat?  
- Uscat, da.”

Pentru a obține o recoltă de aproape 4 tone la hectar e nevoie de muncă și bani  dar preturile actuale la grâu nu acoperă efortul și investitiile.

IGOR IVANOV, agricultor: „Preţul de piaţă este net inferior faţă de costul producţiei. Mulţi vor ieşi în minus, în cele mai bune cazuri, vor ieşi practic acoperindu-şi doar cheltuielile.”

Ministerul Agriculturii știe problemele iar Guvernul a pregătit un set măsuri de sprijin pentru agricultori, inclusiv financiare. În acest an, recolta de grâu în Republica Moldova va fi cu aproape 30 la sută mai mare față de 2022 și va ajunge, în total, la peste un milion 200 de tone.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, MAIA: „Fiecare brutărie ar trebui să-şi revadă preţurile, reieşind din ieftinirea materiei prime. Că oricum este o logică. Gazul, iarăşi, s-a ieftinit, energia electrică s-a ieftinit, materia primă s-a ieftinit mult. Ar fi cazul ca să revadă aceste preţuri.”

Fermierii din Republica Moldova au semăn grâu pe o suprafaţă de peste 315 de mii de hectare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter