Germanii au aniversat ieri 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un eveniment istoric provocat însă accidental, de o declarație a unui oficial est-german. Acesta a fost întrebat despre noile regulie de călătorie din Germania de Est, iar răspunsul a fost că se poate călători dincolo de Zidul care separă Berlinul. Imediat, zeci de mii de est germani au luat cu asalt zidul, fără să mai fie împiedicați de grăniceri sau miliție. Timp de 28 de ani, Zidul Berlinului a fost simbolul divizării Europei, între comunism și capitalism.
Era 9 noiembrie 1989, Germania comunistă tocmai îl inlăturase de la putere pe Erich Honecker, cel care a condus țara aproape 30 de ani. În fiecare zi, în RDG erau anunțate schimbări. Așa că, atunci când Guenther Schabowski a anunțat că se poate călători liber în Berlinul de Vest, est germanii nu au ezitat și au luat cu asalt granița. Poartă Brandenburg, care despărțea orașul, a devenit în scurt timp un simbol al unității germane.
După trei decenii și jumătate, liderii germani au marcat ziua istorică, lnga câteva resturi din fosta granița, care avea 156 de kilometri lungime.
Kai Wagner, primarul Berlinului: Ce zi norocoasă a fost, pe 9 noiembrie 1989, acum 35 de ani, când locuitorii din fosta RDG au dărâmat, pur şi simplu, zidul de aici, din partea estică a oraşului nostru. L-au demolat. Au fost momente incredibile. Ore şi zile de necrezut.
La 35 de ani de la acel moment care a schimbat istoria Europei, bătrânul continent este aproape la fel de divizat și este și scenă unui război important.
Laura Worsch, Institutul pentru Politici Europene: El (Putin) a numit pierderea ţărilor care apoi au devenit
independente drept cea mai mare traumă şi tragedie din istoria Rusiei. Aşadar, se poate vedea deja, că, în lumea să, în ideologia să, ar dori să aibă, din nou, această separare.
Căderea Zidului a fost cel mai important pas spre reunificarea Germaniei, care a avut loc în 1990, și care a pus capăt, neoficial, Războiului Rece.