Actualitate

Mină maritimă în Limanul Nistrului

Mină maritimă în Limanul Nistrului

O nouă alertă la hotarul Ucrainei cu Republica Moldova, după ce în Limanul Nistrului a fost descoperită o mină maritimă. Explozibilul se afla în derivă şi a fost adus la mal de curenții de apă. Autoritățile din Odesa susţin că astfel de cazuri devin din ce în ce mai frecvente. Iar experţii în securitate dau asigurări că o asemenea muniție nu are cum să ajungă în apele râului Nistru.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării al Republicii Moldova: „Aceste mine nu pot să se ridice împotriva cursului apei şi nu pot să urce pe Nistru să vină în zona Republicii Moldova decât doar în cazul în care sunt plasate în regiunea noastră”.

Despre incidentul din Limanul Nistrului a anunțat purtătorul de cuvânt al Comandamentului operațional "Sud", Vladislav Nazarov. Potrivit acestuia, mina se afla într-o zonă de coastă cu acces dificil, iar ulterior a fost aruncată în aer controlat. Experţii militari susţin că în Marea Neagră a fost plasat un număr mare de mine, fie pentru a bloca porturile şi căile de navigaţie, fie pentru a împiedica avansarea inamicului pe cale maritimă.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării al Republicii Moldova: „Aceste mine sunt legate de o ancoră şi se face o hartă unde au fost puse, dar fiind de producție sovietică foarte multe s-au rupt acest lanţ care le ţinea şi au început să plutească în derivă. Administrația teritorială de la Odesa a avertizat de mai multe ori populaţia să nu intre în apa mării Negre, să nu facă plajă, să nu se scalde fiindcă există pericolul să dea peste o mină. Şi au fost cazuri când oamenii au murit, unii au fost răniți”.

Acum câteva zile, o altă mină plutitoare a fost observată de pe o navă civilă în largul coastei Bulgariei. Dispozitivul a fost găsit la 27 de mile marine de gura râului Kamchia, care se varsă în Marea Neagră, lângă Varna. Mina a fost detonată controlat. Cazuri similare au fost înregistrare şi în apele teritoriale ale Turciei şi ale Crimeii, unde minele au fost dezamorsate întâmplător, de nave militare.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter