Social

Lemnele de foc, la mare căutare. Oamenii susţin că cei trei metri steri de lemn, care le oferă ocolul silvic din localitate, nu le vor ajunge să iasă din iarnă

Lemne de foc
Sursa video: TVR MOLDOVA

Vor fi nevoiţi să taie copacii din grădini sau să caute vreascuri pe dealuri. O spun bătrânii care fie au cumpărat lemne de la stat, fie sunt încă în lista de aşteaptare. Oamenii susţin că cei trei metri steri de lemn, care le oferă ocolul silvic din localitate, nu le vor ajunge să iasă din iarnă.

 Valentina Stempovscaia din raionaul Soroca a venit la ocolul silvic din raion pentru a-şi ridica cei trei metri steri de lemn, pe care i-a cumpărat după ce a scris o cere la primărie. A plătit 750 de lei pentru un metru ster, iar transportul a costat-o o mie de lei. Pentru a economisi bani, a încărcat şi descărcat lemnele împreună cu soţul ei.

VALENTINA STEMPOVSCAIA, locuitoare s. Zastînca, r. Soroca:2250 de lei, atât am plătit la ocolul silvic. Iaca noi amândoi am încărcat, că ajutor nu avem. Nu ajunge nici într-un caz, dar mai tăiem de prin grădină ce avem mai mărişori şi cumva, cumva ne străduim, ne rugăm Domnului să ne ţie călduţ, măcar încă luna asta. Asta-i.”

Şi Tatian Beţivu spune că se teme că nu va reuşi să treacă de iarnă cu lemnele cumpărate de la ocolul silvic.

TATIANA BEȚIVU, locuitoare Soroca:Avem un bătrân ţintuit la pat şi în fiecare zi trebuie să-i facem călduţ în casă. Bine că i-am primit, acum să-i aşezăm la loc. 

– O să vă ajungă? 

– Nu cred, pentru că... iarna trecută am avut mult mai multe surse de energie. Am avut cărbune la vreo tonă jumătate, 10 metri cubi de lemn. În raionul Soroca au fost distribuite lemne beneficiarilor din patru localităţi.”

ALIONA NACLIȚCHI, asistent social: „Prioritar au fost incluse persoanele cu dizabilităţi, ţintuite la pat, vârstinici. Pe parcurs o să fie distribute şi celorlalţi din listă.”

ANTOLIE CETULEAN angajat, Ocolul Silvic Soroca: Eliberez lemne conform facturilor, câte 3 metri steri la fiecare bătrânică. Bătrânii vin care cum pot aici, fiecare cu transportul lui, mai plânge câte oleacă, dar vin. Se îngrijorează că n-au cu cine încărca dar se lămuresc încetişor. După liste o să ne ajungă…MUSCA… Am distribuit Rediu, Parcani, Voloave şi acum Zastînca.

Directorul Întreprinderii Silvice Soroca, Roman Gherasimov, spune că, prioritar, sunt tăiați copacii bătrâni de stejar și salcâm.

ROMAN GHERASIMOV, director Întreprinderea Silvica Soroca: Se efectuează lucrări şi s-au luat la evidenţă 48 m3. S-au împărţit conform listelor primăriei Zastînca.

– Ajunge pentru toţi benficiarii? 

– Ajunge, că o să fie tăituri în continuu şi după Anul Nou. În ocolul silvic din r. Soroca în total avem 2477 de metri steri pentru a distribui la primării şi instituţiile de învăţământ… prioritar se distribuie la oamenii vulnerabili şi bolnavi, bătrâni şi familii cu mulţi copii.”

Întreprinderea Silvică Soroca are peste 15 mii de hectare de pădure, de unde vor fi defrişaţi şase mii de metri steri de lemn. Acesta va ajunge la persoanele care au scris o cerere la primărie. În acest an, Agenția Moldsilva a decis să nu vândă lemne agenților economici, iar amenzile pentru tăierile ilicite au fost majorate. Potrivit autorităților, 658 de mii de gospodării din Republica Moldova au sobe, de se încălzesc

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter