Social

Noi măsuri de securitate pe drumurile naţionale din Republica Moldova

Noi măsuri de securitate pe drumurile naţionale din Republica Moldova

Noi măsuri de securitate pe drumurile naţionale din Republica Moldova. Săptămâna trecută, în una dintre cele mai periculoase curbe de pe o şosea din raionul Orhei au fost instalate, în premieră, butoane fotovoltaice. Ele funcţionează după principiul sistemului de iluminare a pistelor de aterizare şi decolare a avioanelor. Sistemul, încorporat în asfalt, delimitează sensurile de circulaţie şi a fost instalat pe o porţiune experimentală de drum.

Elemenetele fotovoltaice au început să fie instalate la mijlocul lunii august în panta de lângă satul Peresecina, iar lucrările s-au finalizat săptămâna trecută. O astfel de tehnologie este implementată pe larg inclusiv în România, unde şi-a demonstrat deja eficacitatea. Acestea au funcția de a avertiza și ghida traficul şi sunt utile, mai ales, în condiţii de vizibilitate redusă şi pe timp de noapte, susţin şoferii.

„Curba e foarte periculoasă, mai ales pe timp de ploaie, permanent sunt accidente acolo şi cred că e destul de binevenit.”

„La cotitura ceea fparte multe accidente în ultimii cinci ani. Şi neatenţia şoferilor, dar şi sporesc, cred eu, foarte multe accidente.”

„Dacă e curbă periculoasă, poate indicatoarele nu se văd. Se vede curba, de pildă curba este în dreapta, curbă în stanga este.”

Dispozitivele au fost instalte pe un sector experimental, pe o distanţă de un kilometru. Au fost montate în asfalt 107 elemente fotovoltaice, care sunt rezistente la frig, caniculă şi la gabaritul autovehiculelor. Fiecare dispozitiv LED funcţionează pe bază de energie solară, iar termenul de exploatare este de opt ani.

GHEORGHE OLARU, şef serviciu siguranţa rutieră, ASD:„Până când s-a luat decizia de a face un experiment să vedem cum el lucrează şi ce beneficii aduce. Adică dacă se argumentează că da, întradevăr ele lucrează şi oferă anume rezultatul pe care noi ni-l aşteptăm, deja noi vom începe cu restul tronsoanelor cu risc sporit de accidente rutiere.”

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA:„Elemente fotovoltaice au fost instalate şi la una ditnre cele mai periculoase zebre din satul Peresecina. Pe aici, şoferii obişnuiesc să cicule cu viteză şi deseori nu-i observă pe pietonii care intenţionează să traverseze strada. Datorită acestor elemente, care luminează, zebra a devenit mult mai vizibilă, şi mult mai sigură.”

Potrivit specialişti, o trecere semnalizată în acest fel poate fi observată de la o distanţă de 800 de metri. Elemente fotovoltaice similare au fost deja instalate, la fel în regim de testare, şi pe câteva zebre din Chişinău. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor, pentru instalrea dispozitivelor de iluminare LED de la Peresecina din bugetul de stat s-au cheltuit peste 185 de mii de lei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter