Germania ar putea lua în considerare trimiterea trupelor sale într-o misiune de menținere a păcii pentru o eventuală încetare a focului în Ucraina, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pe 18 ianuarie.
Ideea de a trimite o forță europeană de menținere a păcii în Ucraina a câștigat acțiune în ultimele luni, pe măsură ce țările UE se pregătesc să joace un rol mai important în apărarea Kievului odată ce SUA. Președintele ales Donald Trump își preia mandatul în ianuarie.
Întrebat dacă Germania este pregătită să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului, Pistorius a indicat că Berlinul este deschis la această idee.
„Suntem cel mai mare partener NATO din Europa. Evident că vom avea un rol de jucat”, a spus Pistorius într-un interviu acordat publicaţiei germane „Suddeutsche Zeitung”. Chestiunea „va fi discutată în timp util”, a spus Pistorius, potrivit kyivindependent.com.
Regatul Unit și Franța discută deja despre posibilitatea de a trimite trupe franceze și britanice în Ucraina după un eventual armistițiu. Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a declarat pe 16 ianuarie curent că a discutat opțiunea cu președintele Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii lor recente de la Kiev.
Președintele francez Emmanuel Macron, care a lansat pentru prima dată ideea trupelor europene în Ucraina, a purtat discuții și cu Zelenski cu privire la viitorii forțe de menținere a păcii. Zelenski a spus anterior că Ucraina ar lua în considerare forțele de menținere a păcii din străinătate doar dacă va fi asigurat un calendar clar pentru aderarea la NATO.
Alți politicieni germani au comentat, de asemenea, problema trimiterii trupelor Bundeswehr în Ucraina. Roderich Kiesewetter, un deputat al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de opoziție, a declarat pe 3 ianuarie că Berlinul nu ar trebui să excludă această posibilitate.
Friedrich Merz, candidatul opoziției CDU/CSU la funcția de cancelar la viitoarele alegeri parlamentare, a declarat pe 28 decembrie că Germania s-ar putea alătura unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, dar numai cu acordul Rusiei.