Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc joi, 10 iulie.
Arest la domiciliu pentru Guțul până după pronunțarea sentinței în dosarul finanțării Partidului Șor
Bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile în urma unei decizii pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care i-a prelungit măsura preventivă până pe 12 august, la solicitarea procurorilor. Această decizie a fost luată în dosarul pentru finanțare ilicită a campaniei electorale pentru funcția de guvernator al regiunii găgăuze. Examinarea demersului de prelungire a măsurii preventive a început miercuri, 9 iulie. În ambele zile, în fața instanței, s-au adunat mai mulți susținători ai Evgheniei Guțul. Pe 9 iulie, poliția a anunțat că a depistat că participanții la protest au fost plătiți pentru manifestație. Oamenii legii au publicat imagini video cu sumele de bani pe care le-au depistat, repartizate în plicuri cu înscrisuri.
Ce spun criticii candidaturii lui Alaiba la funcția de membru al Consiliului de supraveghere al BNM
Fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a fost numit membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Decizia a fost votată majoritar de deputatii din Partidul Acțiune şi Solidaritate. Cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat şedinţa. Fosta colegă de partid a lui Alaiba, Olesea Stamate, și-a exprimat public rezervele față de numirea fostului ministru în această funcție şi a votat împotrivă. Și alți 8 deputaţi s-au abţinut de la vot. „Legea cu privire la BNM scrie că persoana poate candida la funcţie dacă are o experienţă de cel puţin zece ani în domeniul financiar- juridic sau într-o funcţie ştiinţifică sau academică în aceste domenii. În ce măsură candidatura domnului Alaiba corespunde acestor criterii?”, a întrebat Olesea Stamate, deputată neafiliată.
Alexandr Nesterovschi a rămas fără bani? Fugit în Transnistria, el pretinde salariu de la Parlament
Ascuns în regiunea transnistreană, deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a contestat prin avocații săi la Curtea de Apel Centru decizia instanței de fond în litigiul său cu Parlamentul, după ce a rămas fără salariu din cauza absențelor de la ședințele plenare. În total, pe parcursul anului 2023, Nesterovschi nu s-a prezentat la 14 ședințe, fapt pentru care a rămas fără 75 la sută din salariu și indemnizații. Înainte de a fugi în regiunea transnistreană, Parlamentul a suspendat achitarea drepturilor salariale, a indemnizațiilor și compensațiilor deputaților Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovanu și Denis Ulanov, de asemenea, în urma absențelor nemotivate de la ședințele plenare și cele ale comisiilor parlamentare.
A început tragerea cablurilor pe linia Vulcănești - Chișinău
Pe Linia Vulcănești - Chișinău au început lucrările de instalare a conductoarelor, în zona localității Congaz. Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim. Această infrastructură urmează să înlocuiască linia actuală care trece prin Transnistria. Proiectul construcției LEA Vulcănești - Chișinău este realizat de Guvern, prin Ministerul Energiei și UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, cu sprijinul Băncii Mondiale. Beneficiarul direct este Întreprinderea de Stat Moldelectrica.
România și Ucraina, parteneri stabili pentru regiunea transnistreană
În primul semestru al anului 2025, exporturile agenților economici din regiunea transnistreană în statele membre ale UE au atins o pondere de 76,9% din volumul total al tranzacțiilor comerciale externe. În același interval, importurile în regiune din UE au reprezentat 45,8% din volumul total al bunurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit Biroului Politici de Reintegrare. Printre principalele destinații ale exporturilor din regiune se numără România, Italia și Germania, iar printre principalii parteneri de import – Ucraina, România și Polonia. „Acești indicatori confirmă o tendință clară de consolidare a legăturilor economice dintre mediul de afaceri din regiunea transnistreană cu piețele Uniunii Europene, menținând UE în poziția de principal partener comercial al regiunii”, subliniază Biroul într-un comunicat.
„Să prezinte probe”. Reacția lui Ion Ceban la acuzațiile lui Anatol Șalaru
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a respins acuzațiile lansate de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care afirmă că edilul s-ar fi întâlnit în timpul campaniei electorale pentru prezidențialele anulate din România cu fostul candidat pro-rus, Călin Georgescu. „Faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în campania electorală, în preajma campaniei electorale, sau după campania pentru prezidențiale din România, nu corespunde adevărului. Ceea ce a avut loc am făcut public personal și ați putut vedea din postările mele. Alte fapte invocate nu au avut loc, iar dacă cineva consideră că a fost ceva, rog să prezinte probe”, a declarat Ion Ceban. De asemenea, primarul de Chișinău se declară mirat că este considerat un pericol „pentru o țară atât de mare precum este România”. „Este o aberație și va fi percepută, în final, anume așa”, a mai spus el.