Extern

Washingtonul respinge anexările ''frauduloase'' în Ucraina şi sancţionează din nou Rusia

post-img
John Biden

SUA au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" de teritorii în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritorii în Ucraina", a afirmat preşedintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o "violare a dreptului internaţional care încalcă Carta Naţiunilor Unite".

Preşedintele american a mai asigurat că SUA "vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său".

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul şi a cerut Kievului să depună armele.

Într-un avertisment sever, SUA au anunţat de asemenea că vor sancţiona - în acord cu ţările din G7 - "orice ţară, individ sau entitate" care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuşi "ilegal" teritorii în Ucraina.

"Emitem de asemenea un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina", a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Noile sancţiuni anunţate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancţiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruşi şi industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat şi Trezoreriei americane.

Acestea au drept ţintă în special unii parlamentari din Dumă - camera inferioară a parlamentului rus - responsabili guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter