Actualitate

FOTO. Părintele Antonie, Episcopul de Bălţi al Mitropoliei Basarabiei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bisericani, jud. Neamț, acolo unde va arde o candelă pentru unitatea neamului românesc

post-img
Slujbă

„O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Mănăstirea Bisericani. Marți, 01 octombrie 2024, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Bisericani (stareț – Pcuv. Protosinghel Serafim Mihali) din comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț”, se arată într-un comunicat al Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la locul Maicii Domnului în viața Bisericii și în viața creștinului, oprindu-se și la viața Sfinților Iosif și Chiriac de la Bisericani, doi isihaști nemțeni, care s-au nevoit în Mănăstirea Bisericani.

PS Antonie a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a sluji la istorica mănăstire și PCuv. Protosinghel Serafim pentru invitația de a sluji împreună cu soborul de clerici de la Bisericani.

Așa cum obișnuiește Episcopul de Bălți să dăruiască o candelă sfântului locaș, unde oficiază pentru prima dată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, candelă care să ardă pentru unitatea neamului românesc, PS Antonie a donat o candelă și Mănăstirii Bisericani.

PS Antonie l-a rugat pe părintele stareț Serafim să aibă grijă de candelă și să rostească o rugăciune și pentru frații din stânga Prutului, iar pe cei prezenți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie i-a rugat să nu uite de Basarabia și în rugăciunile lor de dimineață și de seară să se roage și pentru unitatea națională.

Părintele Serafim a promis că se va ruga pentru Basarabia și că va avea grijă de flacăra candelei donată de PS Antonie. 

Părintele stareț i-a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea ca PS Antonie să vină la Bisericani și ierarhului de la Bălți pentru vizită, slujbă și binecuvântarea arhierească adusă obștii monahale și i-a dăruit, în semn de recunoștință, o icoană cu chipurile Maicii Domnului și ale Sfinților Iosif și Chiriac de la Bisericani.

La Sfânta Liturghie au luat parte și PCuv. Arhimandrit Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați și exarhul mănăstirilor din zona Neamț, și PC. Pr. Valentin Tofan, protopopul de Piatra Neamț.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Antonie a înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru încetarea războiului din Ucraina și i-a îndemnat pe cei prezenți să înmulţească rugăciunea pentru pace în lume.

Slujbă

 

Slujbă

 

Slujbă

 

Slujbă

author-img_1

Cristian Sava

Reporter