Actualitate

Problema cea mai mare a R. Moldova nu este atât influența externă, cât actorii politici interni care încearcă să submineze, din interior, eforturile de apropiere de Uniunea Europeană, opinie

post-img
captură foto

„Problema cea mai mare a R. Moldova nu este atât influența externă, cât actorii politici interni care încearcă să submineze din interior toate acele eforturi ce s-au făcut în ultimii ani, de apropiere a R. Moldova față de Uniunea Europeană”, spune Angela Grămadă, președinta ESGA București. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, ea a opinat că vor exista foarte multe provocări din partea Federației Ruse îndreptate către R. Moldova în perioada ce urmează.

„Obiectivele de politică externă ale Federației Ruse au fost stabilite clar de la începutul anilor 1990, au mers în această direcție în mod continuu, coerent, cu diverse tactici pentru a influența fostele republice sovietice. Războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova se va intensifica în perioada următoare, pentru că miza este mult prea mare, pentru că Federația Rusă nu își permite să ofere posibilitatea acestor țări care formează vecinătatea imediată să scape de sub influența lor și atunci mecanismele, instrumentele sunt extrem de dure și nu vor ține cont de ce se întâmplă în aceste țări, de situația economică sau politică a locuitorilor din aceste țări. De ce? Pentru că ei se tem, la rândul lor, să nu existe un fel de reacție în lanț și să permită ca cetățeanul de rând rus să își dorească un efect similar în țara lor. Rusia are suficient de multe pârghii și Rusia dispune nu doar de pârghii din punct de vedere politic, dar și financiare, vedem foarte bine începând cu anul 2014, atunci când a finanțat anumite acțiuni politice ilegale în R. Molddova și încă nu au fost sancțiuni emise pentru acele persoane care s-au implicat în acele procese. Există foarte multe provocări pentru R. Moldova și există foarte multe forțe din interiorul R. Moldova care nu sunt gata să facă acest salt și să ajungă în acea parte a lumii care respectă principii, valori, ține cont de drepturile și libertățile cetățeanului”, a opinat Angela Grămadă.

Ea afirmă că instrumentarul pe care îl utilizează Moscova pentru a destabiliza situația internă din R. Moldova este divers.

„Noi furnizăm suficient „armament” pentru Federația Rusă, aceeași actori politici, propagandă, embargou economic. Și asta diminuează foarte mult acele eforturi întreprinse de autorități sau cetățeni. Instrumentarul este foarte divers, dar problema e la actorii politici interni care vor merge în această campanie electorală din acest an, nu neapărat pentru a obține acea funcție de președinte, cât pentru a submina rezultatele referendumului, pentru că acolo este miza – parcursul european al R. Moldova. R. Moldova este una parlamentară și cu adevărat scopul este de a pune mâna pe Parlament, pe acea majoritate guvernamentală, care se va întâmpla la anul, când vom avea alegeri parlamentare. Acum acest srutin prezidențial este un exercițiu, dar nu este un exercițiu referendumul pentru că avem foarte clar stabilite mizele și directivele de la Moscova – de a submina acest proces, de a arăta că cetățenii R. Moldova deși au beneficiat în ultiimii zece ani și de regim liber de vize cu UE, de acces pe piețe europene pentru bunuri din R. Moldova nu sunt mulțumiți de acest „jug” al UE, cum îl definește Marina Tauber sau Ilan Șor. Iar datoria noastră este de a demonstra exact inversul și a spune clar că ne dorim să mergem spre UE, unde regulile funcționează și calitatea vieții e acea pe care ne-o dorim”, a menționat Angela Grămadă.

Totodată, ea susține că societatea trebuie să se mobilizeze pentru a nu permite Federației Ruse, prin intermediul actorilor politici de la Chișinău, de a schimba opțiunea aleasă de dezvoltare.

„Depinde foarte mult de fiecare dintre noi cât de mult vom reuși să mobilizăm acolo unde suntem noi și unde ne desfășurăm activitatea suficient de mult discurs public, indiferent că vom fi percepuți ca niște mesageri politici sau nu. Pentru că până la urmă cu toții vrem să locuim într-o țară care oferă oportunități egale și asigură beneficii egale pentru toți cetățenii ei, indiferent de etnie. Depinde de noi, de cât de mult vom reuși să mobilizăm forțe bune împotriva acelor interese pe care le promovează astăzi diverși actori din R. Moldova care nu definesc corect interesul național”, a opinat Angela Grămadă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter