Rusia și-a redus considerabil prezența trupelor în Transnistria, lăsând doar 1.000-1.500 de soldați în regiune, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Conferința de securitate de la München din 15 februarie.
Sub ocupația Federației Ruse, Transnistria a găzduit forțe rusești timp de decenii după prăbușirea Uniunii Sovietice. Trupele ruse au asigurat paza regimului separatist pro-rus, împiedicând orice încercare de reintegrare a Republicii Moldova.
„Au fost 5.500 sau 6.000 (militari ruși), acum sunt mult mai puțini”, a spus Zelenski, potrivit jurnaliștilor ucraineni prezenți la conferință. „Credem că au mai rămas astăzi aproximativ 2.500 de soldați acolo. Sincer să fiu, cred că au mai rămas (aproape) 1.000-1.500 de ruși", scrie kyivindependent.com.
Trupele ruse rămase în Transnistria nu mai păzesc regiunea controlată de ruși ca înainte, a adăugat Zelenski. „Astăzi, păzesc depozitele cu muniții (de la Cobasna)”, a spus el.
„Au luat unii dintre ei (trupele ruse) și i-au scos. I-au scos, cel mai probabil, cu avionul prin Chișinău”, a conchis Zelenski.
Pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, securitatea energetică în Transnistria ocupată de Rusia a rămas incertă, după încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina în ianuarie curent.
UE a oferit recent asistență financiară Tiraspolului, pe care acesta a respins-o.
În regiunea transnistreană, există două tipuri de militari ruși: cei din contingentul de pacificare, care au o aflare legală, și Grupul Operativ de Trupe Rusești, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
Citește și:
Chișinăul nu știe numărul exact al militarilor ruși în Transnistria