Actualitate

Studiu: Numărul basarabenilor aflaţi în Rusia s-a redus

Basarabeni in Rusia
Sursa video: TVR MOLDOVA

Tot mai puţini ceteţeni ai Republicii Moldova își doresc să înveţe sau să muncească în Federaţia Rusă. Un studiu realizat recent de experţi de la Moscova arată că numărul basarabenilor aflaţi în Rusia s-a redus cu aproape 80 la sută. Raportul a fost prezentat de Institutul de Politici Economice "Egor Gaidara".

Datele prezentate de către experţii ruşi arată CĂ, în luna mai, aproape 77 de mii de cetăţeni ai Republcii Moldova aveau viză de reşedinţă temporară pe teritoriul Federaţiei Ruse. Numărul acestora s-a redus cu peste 50 de mii faţă de prima jumătate a anului trecut. E de aproape 8 ori mai putin comparativ cu situaţia din luna mai 2014, când în Rusia se aflau oficial aproape 600 de mii de basarabeni.

Cetățeni ei Republicii Moldova în Federaţia Rusă

1 mai 2022                    76,6 mii
1 mai 2021                    132,8 mii
1 mai 2014                     586 mii  


Autorii studiului susțin că este cea mai mare scădere a fluxului de migranți. Potrivit datelor obţinute de portalul de ştiri, investigaţii şi analize economice, mold-street.com, reducerea numărului de migranți din Republica Moldova în Federaţia Rusă este evidențiată și de reducerea fluxului de bani transferaţi acasă de către basarabeni. Potrivit ultimelor date, valoarea încasărilor în ruble este de mai puțin de unu la sută din suma totală trimisă în Republica Moldova de persoanele fizice.


Aproape șase milioane de migranți se află acum în Federaţia Rusă, dintre care 83% sunt cetățeni ai Uzbekistanului, Tadjikistanului și Kârgâzstanului.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter