Politic

Diplomați ruși, invitaţi să viziteze expoziţia dedicată deportărilor staliniste din centrul Chişinăului, după ce Moscova a declarat că manifestarea incită la ură. Care a fost răspunsul

Diplomați ruși, invitaţi să viziteze expoziţia dedicată deportărilor staliniste din centrul Chişinăului, după ce Moscova a declarat că manifestarea incită la ură. Care a fost răspunsul

Autorităţile de la Chişinău invită reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova să viziteze cele două vagoane de tren instalate în centrul Chişinăului, în care se află o expoziţie dedicată deportărilor staliniste. Iniţiativa vine la câteva zile după ce diplomaţia rusă a criticat manifestarea intitulată "Basarabenii în Gulag", afirmând că incită la ură împotriva Rusiei.

Reacţia diplomaţiei de la Chişinău vine după ce Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a transmis un comunicat de presă în care a catalogat expoziţia din centrul Chişinăului drept o manifestare rusofobă deghizată în lupta împotriva totalitarismului.

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE: "Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu, pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag". Totodată, autorităţile de la Chişinău au răspuns şi purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a acuzat conducerea Republicii Moldova că încurajează conflictul între cele două biserici ortodoxe din ţară. Scandalul a izbucnit după ce un preot de la Mitropolia Moldovei a trecut la Mitropolia Basarabiei pentru că nu împărtăşea ideile pro-război ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse.

REACŢIA MARIEI ZAHAROVA: "Acuzațiile la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt absurde, absolut nefondate și datorate, aparent, inutilității încercărilor clerului român de a-și ademeni clerul în sânul lor... Evident, Chișinăul oficial, în eforturile sale care vizează polarizarea politică a societății moldovenești și desfacerea legăturilor cu Rusia, urmează exemplul regimului de la Kiev, care și-a confirmat în repetate rânduri esența nazistă."

În acest context, diplomaţia de la Chişinău reaminteşte că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și nu războiul și agresiunea.

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE: "Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră." Conflictul între cele două biserici a apărut în spaţiul public după ce preotului din satul Puhoi a primit interdicţie de la Mitropolia Moldovei să mai oficia slujbe în biserica la care slujeşte de mai bine de 30 de ani, pe motiv că a ales să se alăture Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. Preotul spune că a luat această decizie pentru că nu împărtăşea ideile pro-război propagate de Patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kiril, căruia i se subordonează Mitropolia Moldovei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter