Patru persoane, inclusiv un cetățean al Republicii Moldova și trei cetățeni străini, au fost recunoscute vinovate de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (1) din Codul penal) de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Sentința a fost pronunțată în data de 8 iulie 2025.
Potrivit materialelor administrate în faza de urmărire penală de Procuratura Anticorupție, în colaborare cu Centrul Național Anticorupție, începând cu anul 2018, mai mulți studenți străini ai Universității de Medicină din Chișinău ar fi fost abordați de un conațional de-al lor.
Acesta pretindea că are influență asupra conducerii universității și a autorităților din domeniul migrației și le-ar fi promis ajutor în evitarea exmatriculării sau obținerea documentelor de ședere în Republica Moldova, în schimbul unor sume de bani.
Într-un caz, un student ar fi plătit 2 000 de euro pentru a-și putea continua studiile. Ulterior, când s-a regăsit totuși pe lista exmatriculaților, i s-ar fi comunicat că problema se află la Biroul Migrație și Azil (BMA), fiind astfel implicați alți doi cetățeni străini care au pretins că pot interveni pe lângă funcționari publici din cadrul BMA.
Aceeași metodă a fost utilizată și în alte cazuri similare, prejudiciul total ridicându-se la 8 400 de euro.
Deși inculpații și-au recunoscut vinovăția în faza urmăririi penale, aceștia au negat faptele în fața instanței de judecată. Cu toate acestea, instanța a considerat probele administrate ca fiind temeinice și a constatat vinovăția acestora.
Potrivit hotărârii judecătorești, unul dintre cetățenii străini, implicat în trei episoade distincte ale infracțiunii, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, în urma unui cumul parțial al pedepselor.
Alți doi inculpați, inclusiv cetățeanul R. Moldova, au primit pedepse de câte 2 ani de închisoare. Pentru aceștia, instanța a dispus aplicarea măsurii arestului preventiv și au fost dați în urmărire.
Al patrulea inculpat a fost sancționat cu o amendă penală de 125 000 de lei.
Totodată, instanța a dispus confiscarea sumei de 8 400 de euro din conturile celor patru persoane, sumă considerată a fi fost obținută în urma săvârșirii infracțiunii.
Procuratura Anticorupție menționează că în același dosar, printr-o sentință anterioară a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 mai 2020, un alt coparticipant a fost condamnat, după ce și-a recunoscut vinovăția.
Sentința pronunțată pe 8 iulie 2025 poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.