Social

38 de companii din R. Moldova și-au propus să-și adapteze funcţionarea afacerilor conform standardelor eco-friendly și au primit ajutor financiar din partea ODIMM

Afaceri ECO
Sursa video: TVR MOLDOVA

38 de companii din Republica Moldova și-au propus să-și adapteze funcţionarea afacerilor conform standardelor eco-friendly și au primit ajutor financiar din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Vor fi alocate 5,8 milioane lei, bani nerambursabili. Totuşi, investițiile care trebuie făcute de beneficiarii proiectului vor fi de 11 milioane lei.

Eugeniu Cebotari are o companie cu servicii de depozitare a deşeurilor în 12 localităţi din Republica Moldova. A aplicat la program pentru a putea achiziționa un utilaj ce îi va da undă verde pentru a transporta deşeuri compresate peste hotare.

EUGENIU CEBOTARI, antreprenor: "La momentul de faţă s-a pus accentul pe colectarea separată. Petul la pet, sticla la sticlă. După care avem nevoie de o maşină de balotat ca toată matera dată să o putem balota şi să o putem vinde mai departe."

Şi Celac Rodica din Nisporeni se află printre antreprenorii care au fost acceptaţi pentru a primi ajutorul financiar nerambursabil. Ea gestionează o firmă specializată în producerea conservelor din fructe.

RODICA CELAC, antreprenor: "Urmează să procurăm o staţie de epurare a apei menajere pentru că în procesul de sterilizare a conservelor noi utilizăm enorm de multă apă, care respectiv în sezonul de producere a fost eliminată în ţevile de canalizare."

Cei 38 de antreprenori acceptați in proiect vor putea accesa gratuit până la 200 mii lei. Suma reprezintă până la 70% din totalul investiției pentru acțiuni de ecologizare a afacerilor.

"Încercăm tot timpul să aducem ambalaje noi pe piaţă care sunt reciclabile şi biodegradabile, astfel în cadrul acestui program am primit un grant de 200 de mii de lei pentru o presă de balotat."

"Toată Europa pune accent pe ecologie, pe materiale bio, respectiv şi noi suntem parte acestei comunităţi europene sănătoase. Pe acest proiect am beneficiat de o sumă de 161 de mii de lei, decia asta repezintă 70 la sută din  suma totală de investiţii pentru proiectul respectiv."

Cele mai multe întreprinderi care au aplicat la program sunt din mediul rural.

DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM: "Este vorba de afaceri care vin să implementeze soluţii noi mult mai prietenoase mediului în ceea ce priveşte consumul de apă, în ceea ce priveşte managementul deşeurilor sau poluarea aerului aceste atrei fiind şi priorităţile de bază ale programului de ecologizare."

ODIMM administrează 12 Programe de sprijin în afaceri. Pentru 2022, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 340 de milioane de lei pentru susținerea Întreprinderilor mici si mijlocii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter