Social

Ce determină populația să plece din satele Republicii Moldova

Ce determină populația să plece din satele Republicii Moldova
Sursa video: TVR MOLDOVA

Populaţia îmbătrânită, lipsa infrastructurii, a serviciilor și a locurilor de muncă sunt principalele cauze care-i fac pe cetățeni să plece din satele Republicii Moldova să rămână neatractive pentru cetăţeni. Unii spun că mediul rural ascunde un potenţial nevalorificat care ar putea face din localități puncte de atracţie turistică și locuri ideale de locuit. Institutul de Iniţiative Rurale îşi propune să schimbe printr-un proiect percepția despre dezvoltarea rurală.

Primarul satului Sudarca, raionul Donduşni,  recunoaște că localitatea nu are o infrastructură de bază și tot mai  mulți tineri pleacă peste hotare. Unicul proiect în derulare în  localitatea cu 1700 de suflete este constucţia unui apeduct. Dar  lucrurile merg greu pentru că nu sunt bani.

ANATOLIE LISNIC, primar, satul Sudarca, Donduşeni: „Antreprenorul nu doreşte să conecteze abonaţii pentru că primarul e  dator. Avem foarte mulţi tineri cu vârsta între 25-35  de ani care sunt plecaţi în Austria.  În sat ce pot  lucra oamenii? -Doar zilieri. La zmeură, la mere”.

Experţii Institutului pentru Iniţiative Rurale afirmă că în Republica  Moldova nu există un concept clar conturat de dezvoltare a satelor.  Există discuții cu primăriile, ONG-urile şi oficialii guvernamentali  pentru a identifica problemele care împiedică dezvoltarea.

RUSLAN STÂNGA, expert, politici publice: „O activitate rurală trebuei să fie atractivă şi trebuie să fie plăcută  şi prietenoasă celor care locuiesc acolo, este un lucru care este  posibil având în vedere experienţa altor state, dar şi în Republica  Moldova avem sate care au reuşit totuşi”.

TATIANA COSTEV-COŞULEANU, director, Institutul pentru Iniţiative Rurale: „Satul din Republica Moldova nu e doar despre agricultură, acolo trăiesc  oameni care-şi doresc servicii, o simplă farmacie, educaţie mai bună,  un agrement de calitate, locuri de muncă. O stare economică mai bună”.

Schimbările s-ar putea produce prin creşterea investiţiilor străine,  crearea locurilor de muncă, salarii attractive şi susţinerea micilor  antreprenori.

VASILE ŞARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii : „Acum trebuie de efectuate nişte studii bune, inclusiv pe partea de  reformă a apl-urilor. În cazul în care se dezvolta şi  localităţi care sunt mai îndepărtate, sau mai puţin populate cu persoane  de vârsta a treia, aici investiţiile nu ar vaforiza întoarcearea  tinerilor sau populare acestor localităţi”.

Institutul pentru Inițiative Rurale cu sprijinul Ambasadei SUA în  Republica Moldova îşi propune să continue cercetările şi dialogul pentru  a schimba conceptul de dezvoltare rurală pentru îmbunătățirea calităţii  vieţii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter