Politic

Parcursul european şi procesul de reforme, discutat de Nicu Popescu cu omologul său spaniol, José Manuel Albares Bueno

Parcursul european şi procesul de reforme, discutat de Nicu Popescu cu omologul său spaniol, José Manuel Albares Bueno
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ministrul de Externe Nicu Popescu a avut la Madrid o întrevedere cu omologul său spaniol, José Manuel Albares Bueno. S-a discutat despre parcursul european şi procesul de reforme asumat de autorităţile de la Chişinău, situația regională în contextul războiului din Ucraina şi consecinţe suportate de Republica Moldova. Cei doi miniştri au trasat şi obiectivele pentru a doua jumătate a anului, atunci când Spania va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Ne confruntăm, în mod continuu, cu multiple probleme generate de acest război. Infrastructura energetică a Ucrainei, bombardată de forțele ruse, s-a soldat cu pene masive de curent în Republica Moldova. Moldova se confruntă cu un spectru complet de amenințări hibride, inclusiv armele cu gaz, dezinformarea și interferența străină. De asemenea, am vorbit despre organizarea de către Republica Moldova a următorului summit al Comunităţii Politice Europene.”

Părţile au convenit să intensifice colaborarea, inclusiv în domeniul apărării și afacerilor interne, pe dimensiunea de asigurare a securităţii.

JOSÉ MANUEL ALBARES BUENO ministrul de Externe al Spaniei: „În timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, pe care o vom prelua în cinci luni, sunt convins că împreună cu prietenul meu, Nicu, vom avea o serie de discuţii şi un dialog fluid pentru a ne asigura că, în momentul de față, vom fi cel mai bine pregătiţi pentru a putea ajuta Republica Moldova să depășească aceste circumstanțe extraordinare și provocările în urma războiul nedrept dus de Rusia în Ucraina. Dorim să continuăm să oferim sprijin țării în circumstanțe atât de dificile, care nu par să aibă nicio soluție pe termen scurt”.

Miniştrii de externe și-au propus semnarea acordului privind conversia permiselor de conducere și continuarea discuțiilor privind liberalizarea roaming-ului.

NICU POPESCU ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Așteptăm cu nerăbdare câteva proiecte care vor oferi mai multe beneficii cetățenilor noştri. O prioritate importantă pentru noi, și sperăm că sub preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, vom face progrese în acest sens, ţine de conectarea Republicii Moldova, plus zona balcanilor de vest, la reţeaua europeană de roaming gratuit, adică lipsa de taxe pentru telefonia mobilă. Ne propunem să fim rapizi în acest angajament.”

În cadrul vizitei la Madrid, cei doi miniştri au semnat un memorandum de înțelegere între Institutul Diplomatic al Republicii Moldova și Școala diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, al Uniunii Europene și Cooperării al Spaniei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter