Social

Agenţia pentru Supraveghere Tehnică: Şantierul inundat de pe Calea Orheiului reprezintă un pericol pentru blocurile de locuinţe din preajmă

Șantier la Calea Orheiului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Şantierul complexului rezidenţial de pe Calea Orheiului, inundat de ploaia de săptămâna trecută, reprezintă un pericol pentru blocurile de locuinţe din preajmă. În plus, lucrările de acolo se desfăşoară cu încălcarea legislaţiei în domeniu. Sunt concluziile Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, care s-a autosesizat după ce un perete de sprijin s-a prăbuşit pe şantier şi a deteriorat o porţiune din reţeaua de canalizare. Agenţia a cerut oprirea lucrărilor.

Aşa arăta, acum o săptămână, şantierul pe Calea Orheiului, unde se ridică un complex rezidenţial. Astăzi, lucrările erau în toi iar la chioşcul instalat în apropiere continua vânzarea apartamentelor aflate în construcţie. Oamenii care locuiesc în zonă sunt îngrijoraţi.

„Administraţia blocului ne-a sunat să evacuam de urgenţă automobile pentru că era risc să prăbuşească la vale. Aici era constuit un zid foarte mare care cumva ţinea bucata asta de pământ, dar în timpul ploi s-a surpat şi zidul şi pământul şi pământul a început să fugă la vale. Peste câteva zile s-a început din nou construcţia, totuşi noi credeam că este ilegal.”

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a cerut primăriei Chişinău să nu mai permită firmei de construcţii să îşi continue lucrările, dar municipalitatea i-a răspuns că totul decurge conform legii. Totuşi, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a descoperit un şir de nereguli la acest şantier.

VITALIE ŞITIRBU, şef, Direcţia de Supraveghere Tehnică Centru: „A fost prăbuşită o porţiune de aproximativ 30-35 de metri din peretele de sprijin taluzului gropii de fondaţie.  Apele din reţelele de canalizare se scurgeau în groapa de fundaţie şi pentru a nu pune în pericol obiectivul în construcţie şi cele din vecinătate agenţia a recomandat în regim de urgenţă măsuri de consolidare.”

Potrivit experţilor, în urma ploilor torenţiale de săptămâna trecută, aproximativ 700 de mii cubi de apă s-au înfiltrat în solul din zonă şi de aceea există riscul surpării fundației iar construcțiile din apropiere pot fi grav afectate. Reprezentanţii companiei de construcţii au refuzat să discute cu noi. 

Totodată, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică menţionează că şi primaria Chişinău este responsabilă de situaţia creată pe Calea Orheiului. Municipalitatea a eliberat actele necesare pentru aceste lucrări după ce a schimbat destinaţia terenului, printr-o decizie a consiliului municipal, chiar dacă acolo nu e permisă construcţia blocurilor de locuinţe, potrivit Planului Urbanistic General.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter