Actualitate

VIDEO. Când ar putea să apară punctele comune de trecere a frontierei dintre R. Moldova și România? Precizările vicepremierului Nicu Popescu

post-img
Nicu Popescu
Sursa foto: captură de ecran/Punctul pe AZi

Atât autoritățile din R. Moldova cât și cele din România colaborează pentru a identifica soluții în crearea punctelor comune de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. Despre aceasta a precizat vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în platoul TVR Moldova.

Vicepremierul a menționat că acest subiect este abordat constant în discuțiile cu omologul său român. 

„Discutăm cu colegii noștri din România și crearea acestor puncte comune la frontieră astfel încât vameșii și Poliția de Frontieră să se afle sub același acoperiș, deci nu vorbim de integrarea bazelor de date și a softului, dar cel puțin să facilităm acest proces. Căutăm soluții care ar fi acceptabile și compatibile atât cu legislația română, cu IT comunitar, soluții se caută”, a precizat Nicu Popescu. 

De asemenea, diplomatul a mai menționat că alte poduri noi urmează să fie contruite pe cele două maluri ale Prutului, adițional la podurile care urmează a fi reabilitate.

„Vrem mai multe poduri dintre R. Moldova și România. Da, noi modernizăm, în curând începe construcția podului Iași-Ungheni, dar noi vrem mai multe poduri, vrem să identificăm locația pentru încă trei sau patru poduri noi pe care să le putem construi. 

Precizăm că, Guvernul României a aprobat în acest an un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În acest fel, Bucureştiul îşi onorează angajamentul asumat în cadrul şedinţei comune a celor două Guverne, desfăşurate, în februarie, la Chişinău.

Acordul prevede acordarea de fonduri ce pot fi alocate pe o perioadă de şapte ani de la intrarea în vigoare a documentului. În acest fel, România continuă să participe la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova în sectoare esenţiale pentru societate precum energie, transport, mediu, infrastructură, întreprinderi mici şi mijlocii, independenţă mass-media, reforma administraţiei publice, afaceri interne, sănătate, educaţie, cultură şi altele. 

Ediția emisiunii Punctul pe AZi cu participarea lui Nicu Popescu poate fi urmărită aici.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter