Social

În magazinele şi târgurile din R. Moldova au apărut primii pepeni verzi autohtoni. Cât ne costă un kilogram de pepene, dar şi care sunt atenţionările medicilor pentru cei pofticioși

În magazinele şi târgurile din R. Moldova au apărut primii pepeni verzi autohtoni. Cât ne costă un kilogram de pepene, dar şi care sunt atenţionările medicilor pentru cei pofticioși

Este sezonul pepenilor verzi iar fermierii din Republica Moldova au marfă din belșug. Sunt suprafețe mari cultivate pentru că mulți au sperat să dea lovitura in afaceri. Preturile sunt deocamdată cam mari dar sunt estimări că vor scădea atunci când piața va fi plină. O cură de pepeni este bună pentru organism dar medicii ne recomandă să fim prudenţi pentru a evita intoxicaţiile alimentare.

Veaceslav Maftiuţ din Dubăsarii Vechi a revenit acasă din străinătate şi a decis să cultive pepeni verzi. Anul acesta a cules prima recoltă și speră să-și recupereze investiția.

VEACESLAV MAFTIUŢ, fermier: "Ne-am străduit să facem un produs calitativ şi bun făr careva nitraţi. Am pus printr-o metodă, am întins pelicula, apoi am plantat pepenii şi după aia am scos pelicula să-i dăm voie la polantă să se dezvolte şi cam acesta este rezultatul. Lumea ştiţi cum, nu merg la magazin pentru a cumpăra, dar vin şi iau direct din câmp."

Cultivarea pepenilor verzi este una dintre cele dificile din agricultură. Problema constă în faptul că acest proces nu poate fi mecanizat și este nevoie de multp forță de muncă. În plus, pentru o producție rentabilă este nevoie de îngrășăminte dar și substanțe de protecție. Acestea nu conțin nitrați, dar sunt periculoase prin metalele grele pe care le conțin. Mulți fermierii recunosc că nu poți cultiva pepeni verzi în cantități industriale fără utilizarea îngrășămintelor și a substanțelor de protecție. Pe lingă acestea, este nevoie si de tehnologii costisitoare.

VEACESLAV MAFTIUŢ, fermier: "Am pus picurătoare, sistem de irigare prin picurătoare.Cheltuielile enorme. Nu ştiu cum vom face faţă, dar cheltuielile sunt foarte mari."

Persistă ideea că produsele cumpărate direct de la producător sunt mai bune.

"Să fie verde, măr rog, codiţa. Să fie proaspăt. Vedem acasă cum e. -Obişnuiţi să cumpăraţi direct de la producător? -Da, da, ne străduim aşa de prin sate, sperăm să fie de-ai noştri, moldoveneşti." "Care vând pe marginea drumului, noi credem că sunt harbuji buni, crescuţi de oameni acasă, nu cumpăraţi din piaţă sau de peste hotare aduşi."

Indiferent de unde sunt cultivați, pepenii trebuie să se incadreze in normele de calitate care oricum nu pot fi văzute cu ochiul liber. Unele teste au arătat că se poate depasi si cu 400% cantitatea de nitriti așa că medicii ne atenţionează să fim atenti de unde procurăm pepenii şi cât consumăm.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: "Chiar dacă concentraţia de nitraţi este cam aceeaşi ca şi în castraveţi ca şi în alte legume, noi consumăm pepene verde foarte mult. Cantitatea este foarte mare şi respectiv suma totală de nitraţi care pot să înimerească în corpul nostru este mai mare şi de aceea pericolul este foarte mare, mai ales pentru copii. Nitraţii în corpul nostru se transformă în nitriţi şi nitrozamine care afectează hemoglobina şi hemoglobina nu poate transporta oxigenul."

Preţul pentru un kg de pepene verdein pietele din Republica Moldova porneşte de la şapte lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter