Economic

UE oferă Republicii Moldova un ajutor financiar în valoare de 9,5 milioane de euro: Sprijin pentru securitate și integrare europeană

UE oferă Republicii Moldova un ajutor financiar în valoare de 9,5 milioane de euro: Sprijin pentru securitate și integrare europeană

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un ajutor financiar în valoare de 9,5 milioane de euro. Banii sunt pentru întărirea capacităţilor de a depăşi provocările de securitate și sprijinirea procesului de integrare europeană. Proiectul prevede activităţi comunitare privind consolidarea independenței energetice, revitalizarea urbană şi modernizarea instituţiilor de forţă.

Până în noiembrie 2025, cu banii oferiţi de Uniunea Europeană, În Republica Moldova vor fi construite 10 stații de pompieri și salvatori voluntari, dotate cu sisteme avansate de comunicare şi echipamente de protecție.


NICOLAE SOLOVIOV manager proiect "EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice": „Noi vom construi şi reconstrui edificii tehnice specializate, îm special, staţii de pompieri, la fel vom implementa proiecte de revitalizare urbană pentru autoritățile publice locale şi vom finanţa achiziţiona de echipamente specializate pentru întreprinderile municipale.”


Iar în cinci localităţi va fi implementat conceptul de "sat inteligent", cu un fond de 80 de mii de euro. Alte cinci orașe vor beneficia de finanțare pentru proiecte de revitalizare urbană.


CRISTINA GONȚA reprezentant proiect: „În cadrul apelului privind "Satele Inteligente" au fost depuse 31 de dosare, respectiv 5 localități vor fi selectate şi acestea vor beneficia de suport. Vom avea un expert internațional, din Uniunea Europeană care va oferi suport pentru aceste localităţi în elaborarea strategiilor de sate inteligente. Totodată, după asta se vor implementa proiecte locale şi tot in aceste localităţi vor fi construite parcuri fotovoltaice cu capacitate maximă de 200 kW putere.”


Un accent deosebit va fi pus pe combaterea dezinformării și desfășurarea campaniilor de comunicare, pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la riscurile de securitate și beneficiile integrării în UE.


PETER WAGNER şeful Serviciului Instrumente de Politică Externă, Comisia Europeană: „Cred că nu trebuie să fim naivi pentru că, din păcate, provocările nu devin mai puține. Războiul de la graniţa voastră are cel mai vizibil impact în ultimele 18-20 de luni, dar aveți și propria voastră criză energetică. În acelaşi context, dezinformarea, atacurile cibernetice, crima organizată şi altele care sunt tot felul de interferențe externe.”


ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: „Ministerul Afacerilor Interne va avea unități de reacție rapidă, competente și echipate pentru a asigura un răspuns imediat și profesionist la amenințările și atacurile împotriva infrastructurii critice. Inspectoratul General pentru situații de urgență va avea echipamente specializate pentru îmbunătățirea mobilității de răspuns la urgență. Capacitățile analitice ale sistemului vor fi dezvoltate, astfel va fi creat modelul de analiză penală strategică privind amenințările legate de crima organizată.”


PRZEMYSŁAW MUSIAŁKOWSKI director de Țară, Solidarity Fund PL în Moldova: „Credem că datorită unei abordări bazate pe principiul solidarității internaționale putem construi un parteneriat durabil care ne întărească relaţiile bilaterale, atât Polonia, cât și Moldova, dar și partenerii noștri europeni, făcându-ne mai siguri și mai rezilienți.”


Proiectul "EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice" are o durată de 18 luni şi este finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Serviciului Instrumente de Politică Externă și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter