Actualitate

Toate localitățile din R. Moldova au curent electric, după pana masivă de ieri

Reconectare la energie electrica
Sursa video: TVR MOLDOVA

Toate localitățile din Republica Moldova au curent electric, după pana masivă de ieri. Anunţul a fost făcut de şeful întreprinderii Moldelectrica, Sergiu Aparatu. Totuşi, autoritățile spun că riscul deconectărilor rămâne mare dacă Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei. Deşi Republica Moldova importă curent din România, interconectarea cu sistemul european se face prin reţelele din Ucraina.

Aseară, basarabenii au tras o sperietură zdravănă, după ce au rămas, timp de câteva ore, în beznă. Pe străzi s-a stins lumina, ceea ce a provocat mai multe incidente. Oamenii spun că se pregătesc pentru ce e mai rău.

În câteva ore, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită după intervenția dispecerilor din Republica Moldova, care au colaborat cu cei din țările vecine.

SERGIU APARATU şef, Moldelectrica: „Sunt reconectate toate localitățile. Nu sunt localități deconectate. Acum se colectează informații pentru a stabili exact cât timp a fost deconectat pe fiecare stație electrică. Ieri câte localităţi în total au rămas fără curent? Foarte greu de spus. Pot să spun că practic nu există localități care nu au fost afectate. Practic toată ţara a fost afectată.” 

Riscul unui nou episod de deconectări masive este încă mare, atenţionează ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, Andrei Spînu. Situaţia s-ar putea repeta dacă ruşii vor continua să bombardeze centralele electrice ucrainene. Experţii în securitate energetică spun că, ieri, Republica Moldova a rămas practic izolată de sistemul electric şi nici nu a mai putut importa curent din România.

VICTOR PARLICOV expert în energetică: „Atunci când a fost lovită infrastructura critică în Ucraina, şi Ucraina nu a mai putut menține stabilitatea frecvenței pe teritoriul său şi în Republica. În acel moment sistemul ENTSO-E ne-a aruncat automat şi au spus că mai întâi stabilizaţi-vă, aduceţi frecvenţa la nivel necesar şi după asta ne sincronizăm din nou. În câteva ore, treptat, treptat s-a stabilizat frecvenţa în zona Ucraina + Republica Moldova şi iarăşi acum sunt fluxuri din România şi funcţionăm ca un sistem comun european”.

Republica Moldova şi Ucraina sunt conectate la rețeaua ENTSO-E din 16 martie 2022, care permite importurile de curent de pe piaţa europeană, implicit din România. Conectarea la ENTSO-E a avut loc la doar câteva săptămâni de la izbucnirea războiului în Ucraina.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter