Social

Profesorii de la USM riscă să rămână fără salarii. Ministerul Educaţiei spune că, în scurt timp, va găsi o soluţie

Profesorii de la USM riscă să rămână fără salarii. Ministerul Educaţiei spune că, în scurt timp, va găsi o soluţie

Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să nu-şi primească salariile pentru luna mai şi banii de concedii. Guvernul nu a alocat suficiente fonduri pentru majorări ale lefurilor, aşa că, luna trecută, instituţia de învăţământ superior şi-a folosit resursele financiare proprii pentru a acoperi diferenţele. Luna asta, nu mai are, însă, bani, a declarat, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, rectorul USM, Igor Şarov. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că, în scurt timp, vor găsi o soluţie.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat a Moldovei: „Deficitul bugetar cu care se confruntă universităţile în luna iunie şi există tot riscul să nu putem acoperi resursele financiare necesare plăţii salariilor şi a concediilor. Deja am avut un precedent în care întârzierea din luna trecută a plăţilor de la trezorărie pentru universitate chiar dacă am acoperit toate salariile. Majorările salariale de 25% nu au fost acoperite de către Guvern”.


Reprezentanţii Ministerului Educaţiei dau totuşi asiguri că profesorii vor fi plătiţi. Soluţia urmează să fie găsită pe parcursul acestei săptămâni. Dar despre banii pentru acoperirea majorărilor salariale oficialii de la Educaţie nu spun nimic.


NADEJDA VELIŞCO, secretar general, Ministerul Educaţiei din Republica Moldova: „Săptămâna trecută au fost numeroase întâlniri pe bugetul instituţiilor, în această săptămână urmează să oferim o soluţie şi lucrurile vor fi făcute la rectificarea bugetului de stat. Urmează ca fiecare universitate să se descurce cu bugetul său şi să vadă care sunt următorii paşi pentru a finaliza şi finanţarea profesorilor pentur vară şi oferirea salariilor”.


Amintim că, începând cu 1 ianuarie, salariile profesorilor din Republica Moldova au fost majorate cu până la 25%.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter