Economic

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto poate costa cu 36% mai mult

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto poate costa cu 36% mai mult

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto poate costa cu 36% mai mult. Un proiect de hotărâre a fost deja publicat de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare pentru consultări publice. Majorarea de preț vine odată cu ajustarea coeficienţilor în baza cărora se calculeaza prima de asigurare.

Asigurarea RCA se calculează în funcție de prima  de asigurare de bază, la care se aplică coeficienții de rectificare și  sistemul bonus-malus, un set de reduceri şi majorări a primei în funcţie  de istoricul daunelor asiguratului. Reprezentanţii Comisiei Naţionale a  Pieţei Finaciare motivează majorarea prin faptul că aplicarea  sistemului bonus-malus nu permite asiguratorilor acoperirea tuturor  cheltuielilor. De aceea se impune o ajustare a tuturor coeficineţilor de  calcul, care nu s-a mai făcut de ani buni. De exemplu, pentru anul  2020, din cele aproape 634 de mii de contracte de asigurare RCA, peste  46% au beneficiat de reducerea de 50% din prima de asigurare.

GHEORGHIŢĂ, vicepreşedinte, Comisia Naţională a Pieţei Financiare
042: „Ce înseamnă asta pentru şoferi? Dacă avem un automobil, cu capacitatea  motorului de 1200 cm cubi, care este înregistrat undeva în zonă rurală  şi şoferul are o vechime, prima de asigurare este în jur de 560 de lei.  Dacă şoferul nu a înregistrat accidente, prima se reduce la jumătate, la  280 de lei”.

Proiectul prevede o  majorare a primei de bază pentru RCA până la 1350 de lei, majorându-se  cu 355 de lei sau cu aproape 36% față de valoarea actuală, care este de  995 de lei.

ADRIAN GHEORGHIŢĂ, vicepreşedinte, Comisia Naţională a Pieţei Financiare: „Ţinând cont şi de majorarea valorilor despăgubirilor, şi cheltuieli  asociate de reparaţia maşinilor, şi de frecvenţa acestora, dar şi de  ritmul inflaţiei, care are acelaşi efect inclusive asupra domeniului de  asigurări, vorbim aici inclusiv de cheltuieli administrative, de  personal, se duce la această majorare. Obiectivul Comisiei Financiare  este de a asigura stabilitatea pieţei de asigurări pe termen lung”.

Experţii economici susţin că este de apreciat intenţia de a asigura o  stabilitate a pieţei de asigurări, însă, chiar şi aşa, rata  despăgubirilor este una foarte mică, în comparaţie cu ţările europene.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter