Comitetul de Miniștri, reprezentând cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, a adoptat Planul de acțiuni pentru Republica Moldova 2025-2028, întocmit cu autoritățile naționale și organizațiile societății civile.
Într-un comunicat remis presei se precizează că, Consiliul Europei va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de a-și aduce legislația, instituțiile și practica în continuare la standardele Consiliului Europei în domeniile drepturilor omului, democrației și statului de drept.
„Planul de acțiune va ajuta țara să implementeze reforme ambițioase care sunt importante pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale. Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar Cadrul de negociere a fost adoptat în 2024”, se menționează.
De asemenea, va ajuta autoritățile naționale să abordeze provocările generate de crizele regionale și globale și să contracareze efectele războiului de agresiune în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În cadrul acestui plan de acțiune, Consiliul Europei și autoritățile Republicii Moldova vor colabora pentru consolidarea implementării Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.
De asemenea, se va sprijini independența, profesionalismul și transparența sistemului judiciar; îmbunătățirea în continuare a condițiilor și a tratamentului deținuților și a cooperării în lupta împotriva drogurilor și a dependenței.
„Sprijinul suplimentar va continua să prevină corupția, să sporească eficacitatea măsurilor împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și pentru punerea în aplicare a Convenției de la Budapesta împotriva criminalității cibernetice. O serie de inițiative vor consolida accesul la drepturile sociale pentru grupurile vulnerabile, vor promova egalitatea de gen, vor combate exploatarea sexuală a copiilor și vor alinia legislația națională și practicile de combatere a discriminării la standardele europene. Ele vor aborda, de asemenea, nevoile refugiaților și ale migranților și vor contribui la construirea unor sisteme rezistente de migrație, azil și primire pe termen lung. Planul de acțiune va consolida și mai mult libertatea de exprimare în țară și va promova alinierea practicilor naționale la standardele europene în domeniul mass-media și internetului. Măsurile vor fi consolidate pentru a îmbunătăți capacitățile naționale de concepere și implementare a reformelor în domeniile alegerilor, democrației participative și dialogului local, precum și localizarea drepturilor omului și educația pentru democrație”, se menționează în comunicat.
Acesta este al patrulea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru țară din 2013. Nevoile de finanțare pentru acest plan de acțiune sunt estimate la 30 de milioane EUR.