Recomandări

Șefa PA Veronica Dragalin, despre procedura de vetting: „Problema e că procurorii din sistem nu au încredere că evaluarea va fi obiectivă”

post-img
Șefa PA Veronica Dragalin, despre procedura de vetting: „Problema e că procurorii din sistem nu au încredere că evaluarea va fi obiectivă”

Până pe 13 iunie, procurorii au timp ca să decidă dacă demisionează din sistem sau se supun evaluării integrității etice și financiare. „Problema e că procurorii din sistem nu au încredere că va fi evaluare obiectivă. Dacă am fi siguri că va fi una obiectivă, nu cred că ar fi cineva stresat. Dar, asta e frica, ” a declarat Șefa PA Veronica Dragalin, în cadrul emisunii ”Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că până în prezent doi procurori din cadrul PA au depus cererile de demisie. 

„Au fost deja două cereri de demisie, din partea procurorilor care acum activează în procuratura anticorupție. Am avut discuții foarte dificile cu unii colegi, despre cum văd ei lucrurile, riscurile veeting-ului. Le este frică, deoarece consecința dacă nu treci vetting-ul pierzi locul de muncă, pierzi posibilitatea de a activa în sistemul de justiție 7 ani. Pentru multe persoane aceasta este o decizie dificilă. Ne uităm la rezultatele procedurii de pre-vetting, la rezultatele procedurii pentru candidații de la CSJ, noi cu toții putem citi rapoartele care sunt emise, noi vedem cum parcurge această procedură. ”

Totodată, Veronica Dragalin a subliniat că corupția este o problemă sistemică în R. Moldova: 

„Corupția este o problemă sistemică în R. Moldova. Fiecare om din această țară, sunt sigură că a dat cândva o sumă de bani la un doctor, la grădiniță, asta e realitatea R. Moldova. Nu poți să scoți din context și să spui că doar procurorii și judecătorii sunt problema. Corupția e problema și a existat la toate nivelele și în continuare mai există. Noi trimitem în judecată actuali deputați, asta nu înseamnă că întregul parlament e corupt. Unii procurori au luat mită, noi i-am trimis în judecată, 12 dintre ei. E o prioritate petru procuratura anticorupție să lupte cu corupția din sistem, dar asta nu înseamnă că procurorii și judecătorii sunt mai răi decât restul oamenilor.” 

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter