Actualitate

Maia Sandu, la summit-ul Comunităţii Politice Europene: „Republica Moldova a pornit pe calea spre o Europă lărgită”

Maia Sandu, la summit-ul Comunităţii Politice Europene: „Republica Moldova a pornit pe calea spre o Europă lărgită”

Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova a pornit pe calea spre o Europă lărgită iar statele europene trebuie să lucreze împreună pentru restabilirea ordinii internaţionale bazate pe reguli. La Summit-ul inaugural de la Praga al Comunităţii Politice Europene, Maia Sandu a precizat că evenimentul este o platformă de dialog politic iar următoarea întâlnire va fi organizată la Chișinău.

Summit-ul inaugural al Comunităţii Politice Europene a fost organizat de preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi este o inițiativă a președintelui Franței, Emmanuel Macron. La eveniment au fost prezenţi 44 de şefi de stat şi de guverne - liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi ai altor 17 state.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Astăzi pornim pe calea spre o Europă lărgită. Vedem în Comunitatea Politică Europeană o platformă pentru a consolida încrederea și solidaritatea colectivă”.

În discursul său, președintele Maia Sandu a reamintit şi despre criza energetică din Republica Moldova.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Securitatea energetică și accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e că nu putem permite crizei energetice să ne pună în pericol democrația”.

Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc, primăvara viitoare, la Chișinău iar acest lucru reconfirm sprijinul partenerilor Uniunii Europene pentru parcursul și viitorul european al Republicii Moldovei.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Găzduirea celui de-al doilea summit al CPE în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult”.

Potrivit administraţiei prezindenţiale, Maia Sandu a avut la Praga mai multe întrevederi cu oficiali europeni dar și cu reprezentanţi ai Diasporei din Cehia.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter